FSSA Jayakan Retreat Akademik

Published: Thursday, 02 August 2018
KHAMIS, 2 OGOS - Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menjayakan Retreat Akademik yang melibatkan pengurusan fakulti, ketua program dan wakil dari pusat kecemerlangan universiti yang terlibat.

Bertempat di Grand Borneo Hotel, 1 Borneo, Dekan FSSA Prof. Dr. Baba Musta ketika merasmikan program tersebut berkata, retreat itu diadakan antaranya bertujuan mencari keputusan di dalam pelaksanaan iCGPA di fakulti tersebut.

“Selain itu, turut dibincangkan cadangan penawaran kursus Pra Diploma dan Diploma Sains, perubahan struktur program Taman Alam Semula jadi dan Rekreasi, Flagship fakulti, aktiviti Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dan juga perancangan kolaborasi strategik FSSA dengan pihak dalam dan luar universiti.

“Diharapkan retreat ini mampu mencapai objektif dalam memastikan aktiviti akademik fakulti dapat dicapai seperti yang dirancang,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) FSSA, Dr. Mohd Sani Sarjadi berkata retreat itu secara tidak langsung menjadi platform kepada para ahli akademik untuk mencapai persetujuan bersama berkaitan persekitaran akademik di FSSA.

“Ini sekali gus memantapkan kurikulum program pengajian selaras dengan keperluan pasaran kerja semasa, serta meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran untuk menghasilkan pelajar yang berkualiti selari dengan aspirasi universiti,” ujarnya.

Pada kemuncak retreat, Prof. Baba turut membentangkan resolusi akademik yang telah dipersetujui sepanjang program sehari itu dijalankan.

Sumber : Kenny Uwai (FSSA)