Bahasa MelayuEnglish (UK)

Polis Bantuan UMS Raih Tempat Kedua

 

KHAMIS, 8 OKTOBER - Kontinjen Polis Bantuan Universiti Malaysia Sabah (UMS) menduduki tempat kedua dalam kategori Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Kemahiran sempena Istiadat Perbarisan Hari Jadi Rasmi Ke-62 TYT Yang Di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahirudin tahun 2015 yang telah diadakan di Padang Merdeka, Sabtu lalu.

Ketua Kontinjen Polis Bantuan UMS  Insp.(PB) Rakam Singh A/L Karam Singh berkata, kekuatan seramai 30 orang anggota yang menyertai Kontijen Polis Bantuan daripada UMS telah berusaha sedaya upaya menggunakan kekuatan yang sediada, bersungguh-sungguh dengan semangat berpasukan telah menghasilkan satu komitmen yang terbaik walaupun sekadar mendapat tempata kedua.

Sememangnya terdapat banyak kontinjen yang segak dan berdaya saing dengan semua pasukan di dalam acara berkenaan namun Pasukan Polis Bantuan UMS mempunyai kelebihan yang terbaik walaupun hanya menggunakan masa yang singkat untuk membuat latihan.

“Saya amat berpuas hati dengan kegigihan semua anggota yang menyertai acara perbarisan kali ini dan saya ucapkan ribuan terima kasih di atas komitmen tinggi mereka dalam memartabatkan nama baik UMS,“ kata Insp.(PB) Rakam Singh.

Dengan kejayaan itu, pasukan UMS membawa pulang sebuah piala, sijil dan wang tunai berjumlah RM1,000.

Tambah Insp Karam lagi, dengan mengambil kira segala kelemahan yang yang sudah dikenal pasti sudah tentu pelbagai usaha akan dilakukan untuk memperbaiki segala kekurangan berkenaan agar boleh mencapai kejayaan yang lebih besar pada masa akan datang.

Beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak pengurusan UMS khususnya kepada Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, Ketua Bahagian Keselamatan, Lt Kol Abdul Talib Ariffin serta Pemangku Pendaftar UMS, No’man Datuk Ahmad kerana telah memberikan kepercayaan yang terbaik kepada pasukan Polis Bantuan UMS untuk mewakili UMS ke perbarisan tersebut.

 

Sumber: Azri Onn, UMSKAL