|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Pakar Bius Anak Sabah Pertama Dilantik Naib Canselor UMS Ke-5

KHAMIS, 15 JUN – Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. D Kamarudin D  Mudin dilantik sebagai Naib Canselor UMS ke-5 berkuat kuasa 18 Jun 2017. 

D Kamarudin, 49 tahun, bakal menggantikan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah yang akan tamat penggal pada 17 Jun ini. 

Pelantikan ini sekali gus menjadikan D Kamarudin sebagai anak kelahiran negeri Sabah ketiga memegang jawatan tertinggi universiti tersebut selepas Datuk Harun dan mantan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Seri Panglima Dr. Kamaruzaman Hj Ampon. 

D Kamarudin, anak kelahiran Kota Belud, Sabah, merupakan Profesor Gred Khas C (Perubatan) dengan kepakaran dalam bidang Anesthesiology, dan pernah menyandang jawatan sebagai Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan sebelum dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor pada April 2015. 

Beliau yang mula menyertai UMS pada 2004, sebelum ini berkhidmat bersama Kementerian Kesihatan Malaysia di Hospital Queen Elizabeth selama 12 tahun, dan merupakan Pakar Bius Anak Sabah yang pertama.

Pelantikan beliau diumumkan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia dalam satu kenyataan rasmi hari ini.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36