|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Bengkel Early Childhood Music Level 1 Dapat Penyertaan Dari Luar Negara

ISNIN, 10 JULAI – Unit Penyelidikan Warisan Borneo (UPWB) dan Program Seni Muzik dari Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) telah menjalin kerjasama dalam penganjuran Bengkel Early Childhood Music Level 1 bermula hari ini sehingga 14 Julai.

Bengkel ini disertai oleh 27 orang peserta termasuk 2 orang peserta luar negara, iaitu dari Guangding, China, dan Macau.

Bengkel tersebut diadakan bertujuan untuk membantu tenaga pengajar menyediakan strategi pengajaran menerusi muzik khususnya kepada kanak-kanak yang berusia dalam lingkungan 3 hingga 6 tahun, serta kanak-kanak yang mengalami penyakit Autisme dan menghadapi kecelaruan hiperaktif kurang daya tumpuan (ADHD).

Bengkel kendalian profesor dalam bidang muzik dari University of Hawai’i, Amerika Syarikat, Prof. Dr. Loong Chet Yeng antara lain memberi pendedahan kepada peserta tentang penyediaan bahan-bahan bersesuaian bagi merangsang perkembangan minda kanak-kanak, dengan memfokuskan pengajaran terhadap kanak-kanak penghidap Autisme.

Dalam pada itu, guru piano, Maple Foo ketika ditemui media pada bengkel tersebut berkata, beliau berasa teruja dapat menyertai bengkel tersebut.

“Saya percaya input dari bengkel ini dapat membantu saya untuk mengajar pelajar saya dengan lebih efektif,” katanya.

Bengkel yang dipengerusikan Ketua UPWB, Prof. Madya Dr. Low Kok On itu dirasmikan oleh Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36