|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Mahu Perkenal Muzik Tempatan Di Peringkat Antarabangsa

SELASA, 11 JULAI – Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) mahu memastikan muzik tempatan di Sabah khususnya dapat diperkenalkan di peringkat antarabangsa melalui kerjasama dengan pelbagai pakar dari luar negara dalam bidang tersebut.

Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim berkata usaha itu dilaksanakan melalui penglibatan profesor universiti luar negara dalam setiap bengkel yang menjurus kepada bidang muzik di institusi berkenaan.

“Penganjuran bengkel yang menjurus kepada muzik mampu memberi impak positif kepada industri muzik negara khususnya di Sabah yang kaya dengan pelbagai etnik dan budaya.

“Justeru, usaha murni ini sekali gus mampu memelihara budaya tempatan khususnya muzik di Sabah termasuk usaha mendokumentasikan budaya etnik Borneo,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas merasmikan Bengkel Early Childhood Music Level 1 di Theatrette Ahmad Nisfu.

Mengulas berkenaan penganjuran bengkel tersebut, beliau berkata bengkel selama lima hari itu disertai 27 peserta membabitkan guru muzik dari dalam dan luar negara.

“Pengisian bengkel kendalian profesor dari Universiti of Hawaii, Prof. Dr. Chet Yeng Loong antara lain memberi pendedahan perkembangan kanak-kanak serta mencari kaedah sesuai membantu kanak-kanak dalam dunia muzik,” ujar beliau.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36