Increase size
Reset to Default
Decrease size

w3chelpsitemap

English (United Kingdom)

Excelsior Juara Bola Jaring Sukan Massa UMS

bola jaringSELASA, 09 APRIL - Sebanyak 9 pasukan telah menyertai Kejohanan Bola Jaring Sukan Massa Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang telah diadakan di gelanggang bola jaring Kompleks Sukan UMS baru-baru ini. Pertandingan itu yang disertai oleh pelajar wanita dari sekolah-sekolah dan program pengajian UMS antara lain bertujuan untuk mencari bakat-bakat baru dalam bidang sukan tersebut selain sebagai satu usaha  menggalakkan mahasiswi mengamalkan gaya hidup sihat seiring dengan pencapaian akademik.
 
Kejohanan itu yang menggunakan peraturan secara sistem liga pada peringkat kumpulan menyaksikan wakil program Sains Sukan UMS, pasukan Excelsior berjaya mengungguli kumpulan A. Manakala pasukan 1 Short dan pasukan Kampung E masing-masing menjuarai  kumpulan B dan kumpulan C setelah sama-sama mengalahkan kesemua pasukan dalam perlawanan di peringkat kumpulan.

Pada peringkat separuh akhir pasukan Excelsior telah mengalahkan Energetic dengan jaringan 8-1 manakala pasukan Kampung E pula mengalahkan 1 Short dengan jaringan 4-1. Dalam perlawanan penentuan tempat ketiga  Energetic berjaya mengalahkan 1 Short dalam satu perlawanan yang agak mendebarkan dengan jaringan 5-2. Perlawanan  akhir menyaksikan, pasukan Excelsior yang diketuai oleh bekas pemain bola jaring negeri Johor, Nur Masaini Mazlan untuk membenam pasukan Kampung E dengan 10-2.

Bagi jurulatih Pasukan Excelsior, Dr. Mohamad Nizam Nazarudin; beliau berpuas hati dengan latihan dan pencapaian anak buahnya namun melahirkan kekecewaan kerana tahap kemahiran pasukan lain masih jauh ketinggalan.

Beliau yang juga pemegang Sijil Kejurulatihan Bola Jaring PBJM berkata, program pembangunan bola jaring perlu dilaksanakan dengan lebih intensif untuk mengalakkan lebih ramai pelajar wanita terlibat dalam sukan ini. Majlis penyampaian hadiah kepada pemenang telah disempurnakan oleh wakil penganjur kejohanan, Syed Salim Syed Ibrahim. -SS
 
Sumber: Dr. Mohamad Nizam Nazarudin
 

Seksyen Penerangan dan Media, Bahagian Perhubungan Korporat