Increase size
Reset to Default
Decrease size

w3chelpsitemap

English (United Kingdom)

Bahagian Perkhidmatan Akademik

 

 

Ketua Bahagian
Norti Sirin
Layari Laman Web Kami: http://bpa.ums.edu.my

 


Sekapur Sirih

Terima Kasih Kerana Melayari Portal Bahagian Perkhidmatan Akademik (BPA) Universiti Malaysia Sabah. BPA berperanan sebagai jabatan yang merancang, menyelaras, mengurus dan mengendali aktiviti-aktiviti berkaitan pengajaran dan pembelajaran di UMS. Antara aktiviti tersebut ialah mempromosikan program akademik UMS, pengurusan pengambilan dan kemasukan pelajar, pengurusan peperiksaan universiti, pengurusan majlis konvokesyen dan juga rekod dan data pelajar. Disamping itu BPA juga merupakan urusetia kepada Mesyuarat Senat dan jawatankuasa-jawatankuasa dibawah Senat UMS. BPA juga melaksanakan dan menguatkuasakan peraturan-peraturan dan dasar yang ditetapkan oleh Senat universiti. Selaras dengan itu, portal ini adalah merupakan saluran bagi BPA menyampaikan maklumat-maklumat mutakhir dan tepat untuk semua pelajar dan ahli akdemik serta bakal pelajar. Pihak kami sentiasa mengalu-alukan sebarang pertanyaan, buah fikiran dan maklumbalas berkaitan portal ini bagi membantu menambahbaik portal dan perkhidmatan kami.

 

 


 

Mengenai Kami:

Pengenalan

Bahagian Perkhidmatan Akademik sebagai pengerak utama universiti dan bertanggungjawab mengurus pengambilan, kemasukan, pendaftaran, peperiksaan, pengiktirafan rekod dan pengijazahan pelajar serta semua urusan yang berkaitan dengan perkhidmatan dan pembangunan program akademik universiti.

Objektif

Memastikan urusan kemasukan, pendaftaran perjalanan kuliah, peperiksaan pengiktirafan dan pengijazahan pelajar diurus dengan berkesan berpandukan kepada standard-standard yang di tetapkan seiring dengan matlamat dan objektif.

Fungsi

Pada amnya melaksanakan aktiviti yang ditetapkan dalam setiap unit seperti yang dinyatakan dalam fungsi dan aktiviti.

 


Hubungi Kami

ico-addressBahagian Perkhidmatan Akademik, Universiti Malaysia Sabah, Jalan UMS, 88400, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia

ico-phone+6088-320053 ico-fax +6088-320090

ico-email Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

ico-webhttp://bpa.ums.edu.my