|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

Pelan Strategik UMS

UMS KRA-1 : Memperkukuh tadbir urus dalam Pengajaran & Pembelajaran
" Matlamat kami adalah menawarkan kepada pelajar kami pengalaman pembelajaran yang berkualiti tinggi yang akhirnya melahirkan graduan yang berpengetahuan dan serba boleh"
UMS KRA-2 : Memperkukuh tadbir urus dalam penyelidikan & inovasi
" Penilaian ini adalah berdasarkan pada 7 kriteria utama: kualiti & kuantiti penyelidik, kualiti & kuantiti penyelidikan, kualiti & kuantiti pasca siswazah, Inovasi, perkhidmatan profesional, rangkaian dan hubungan, dan sistem dan sumber-sumber fizikal."
UMS KRA-3 : Memperkukuh keterlihatan dan reputasi antarabangsa
" Profil UMS diperingkat antarabangsa adalah kukuh, terutamanya di Eropah & Asia. Namun begitu, UMS komited untuk terus meningkatkan keterlihatan dan reputasinya di arena global."
UMS KRA-4 : Memperkukuh pengurusan sumber manusia dan sistem penyampaian
" Dalam usaha untuk bersiap sedia dalam autonomi, universiti awam perlu menunjukkan tadbir urus yang baik dalam 4 bidang utama, tadbir urus institusi, kewangan, pembangunan sumber manusia dan pengurusan akademik."
UMS KRA-5 : Memperkukuh sistem kewangan
" Kami akan berusaha untuk memastikan kewangan universiti sentiasa pada asas yang berterusan untuk memastikan kestabilan masa depan universiti dan penyampaian yang berkesan untuk mencapai matlamat pendidikan."
UMS KRA-6 : Mempergiat penglibatan komuniti & industri
" Kita juga perlu mengukuhkan hubungan universiti-industri dan menggalakkan kerjasama strategik dengan industri untuk membantu meningkatkan aktiviti pengajaran, pembelajaran, penyelidikan dan pembangunan universiti."
UMS KRA-7 : Komited terhadap kelestarian alam sekitar
" Kami akan berusaha untuk memupuk semangat cintakan alam sekitar di kalangan pelajar dan kakitangan universiti melalui aktiviti, amalan dan operasi, di samping menyumbang ke arah kelestarian alam sekitar tempatan dan global."