|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Suka Bertanya Kunci Kejayaan Graduan Antarabangsa UMS

Oleh Salbinous Saribun

SELASA, 24 NOVEMBER - Sikap suka bertanya menjadi kunci kejayaan Haku Josh Kim Tae Hoo, 46, dari Korea memperoleh kejayaan cemerlang apabila mencatat keputusan purata nilai gred kumulatif (CGPA) 3.92.

Katanya, sistem pengajian di UMS yang menggunakan bahasa Malaysia selain bahasa Inggeris membuatkan Haku Josh terpaksa banyak bertanya kepada pensyarah apabila sesi pembelajaran berlangsung.

"Saya berasakan telah menyebabkan pelajar lain berasa jengkel dengan tindakan saya yang suka bertanya dan seolah-olah mengganggu tumpuan pelajar lain yang sedang khusyuk mendengar kuliah pensyarah.

"Sudahlah tua, banyak pula bertanya soalan kepada pensyarah," katanya sambil berjenaka tentang pengalamannya sepanjang mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Seni Visual.

Haku Josh berkata, dia sangat bertuah kerana sentiasa mendapat bantuan dan pertolongan sepenuhnya daripada rakan-rakan seperjuangan terutama apabila menyiapkan tugasan yang diberikan.

Ditanya kenapa memilih UMS sebagai destinasi pengajian, beliau memberitahu, pada mulanya dia ke UMS untuk mengajar muzik, namun dicadangkan oleh seorang pensyarah untuk menyambung pengajian dalam bidang seni visual.

Katanya, selain mahu menyahut cadangan pensyarah tersebut, dia juga mengakui sangat meminati bidang seni termasuk menghasilkan lagu buat penyanyi Korea.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles