|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Dilahirkan Separa Buta Tidak Halang Graduan OKU UMS Capai Kejayaan

Oleh Salbinous Saribun

SELASA, 24 NOVEMBER - Dilahirkan separa buta bagi kedua-dua belah mata, Lim Han Chiet, 24, tidak pernah merasa terpinggir sebaliknya menjadikan kekurangan tersebut sebagai pendorong mencipta kejayaan dalam meniti kehidupan mendatang.

Bagi graduan Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu, ujian dihadapi dengan hati yang tenang dan tidak menjadikan kekurangan itu sebagai alasan untuk menghalang mencipta kejayaan dalam bidang pendidikan.

Anak muda dari Sungai Petani, Kedah itu berkata, kekurangan itu dijadikan sebagai cabaran untuk berjaya seperti insan lain seterusnya menjadikan kekurangan itu sebagai motivasi terbaik kepadanya.

"Kekurangan ini menjadikan saya lebih kuat. Saya tidak mahu mengalah dengan kekurangan ini. Saya mahu berjaya seperti mana insan normal yang lain.

"Malah saya mahu menjadi model terbaik buat dua adik yang kini seorang dalam latihan kepolisan dan seorang lagi mengambil peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM). Biarpun berhadapan kesukaran akibat kekurangan fizikal, namun semangat juang sama sekali tidak boleh luntur," katanya yang ditemui dalam Majlis Konvokesyen UMS Kali Ke-17.

Katanya, dia bercita-cita untuk menjadi seorang pensyarah dan menyumbang bakti dalam mendidik masyarakat sekali gus membuktikan kekurangan yang ada pada golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) bukan penghalang kepada mereka untuk meraih kejayaan di peringkat tertinggi.

Selain menggunakan kanta pembesar istimewa bagi membantunya menelaah pelajaran, Lim Han Chiet  juga memuat turun perisian yang boleh digunakan untuk 'pembacaan' secara terus.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles