Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Menang Anugerah Khas dalam Festival Teater Makum 2015

RABU, 23 DISEMBER- Penyertaan Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada Festival Teater Majlis Kebudayaan Universiti – universiti Malaysia (MAKUM) pada tahun ini berjaya merangkul tiga anugerah.

Pada festival yang berlangsung selama enam hari itu akhirnya mengangkat pelajar UMS, Shahril Latief sebagai pemenang Pelakon Harapan Lelaki Terbaik menerusi naskah bertajuk ‘Dewan Persidangan’.

Selain itu, UMS turut menerima Anugerah Khas Juri dan Tatabusana menerusi produksi teater S.T.A.G.E Production.

Mengulas mengenai penyertaan dalam festival tersebut, Pensyarah Teater UMS, Sharifuddin Zainal berkata melalui naskah-naskah teater yang dipertandingkan, secara tidak langsung dapat memberikan input kepada penonton terutamanya mahasiswa-mahasiswi yang merupakan perintis kepada pembangunan seni teater dalam kalangan universiti khususnya.

“Melalui naskah-naskah teater yang dipertandingkan, ianya juga bertindak sebagai cabang kritikan dan peralihan minda penonton ke arah lebih positif,” ujarnya.

Pada festival tersebut, juara keseluruhan diungguli oleh Universiti Putra Malaysia (UPM), naib johan disandang oleh Universiti Sains Malaysia (USM), manakala tempat ketiga di menangi oleh Universiti Malaya (UM).

Selain UMS, UPM, USM dan UM, peringkat akhir festival teater tersebut turut diwakili oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM).

Sumber: Norhana Nordin, HEPA

Foto : FKSW


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36