Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

‘Sensei’ Goldsbury Kongsi Ilmu di UMS

 

JUMAAT, 29 JANUARI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjadi universiti pertama di ASEAN menganjurkan Seminar Aikido Antarabangsa yang disampaikan Pengerusi  Persatuan Aikido Antarabangsa (IAF) Tokyo, Profesor Emeritus Dr. Peter Anthony Goldsbury.

Seminar dua hari itu akan memberi peluang kepada warga universiti untuk mengenali dengan lebih dekat mengenai seni bela diri Aikido.

Beliau yang juga pensyarah di Universiti Hiroshima Jepun turut menyampaikan ceramah umum berkenaan budaya kerja dan cara kehidupan yang diamalkan oleh rakyat Jepun berdasarkan pengalaman beliau selama 30 tahun di negara tersebut.

Menurut beliau, budaya kerja rajin, menepati masa dan prihatin yang diamalkan oleh masyarakat di negara itu merupakan nilai sejagat yang seharusnya dipraktikkan di negara lain.

“Budaya Jepun mempunyai kekuatan yang mana seluruh rakyatnya menerima dan mengamalkan nilai yang sama. Itu merupakan satu kekuatan dan saya percaya nilai tersebut akan terus diamalkan oleh generasi akan datang,” tambahnya.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah turut mengucapkan tahniah atas penubuhan Pusat Latihan Aikido UMS yang diketuai oleh Ketua Jabatan Canselori, Darwis Awang.

“Saya juga ingin mencadangkan kepada pihak pengurusan kelab (Aikido) untuk mempertimbangkan cadangan pembelajaran Aikido sebagai salah satu aktiviti ko-kurikulum universiti,” ujarnya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMS, Profesor Dr. D Kamarudin D Mudin.

Turut hadir pada program tersebut, Timbalan Konsul, Pejabat Konsul Jepun di Kota Kinabalu, Kenro Takahashi; Pengerusi Teknikal Aikikai Malaysia, Tuan Haji Haneef serta Pegawai Utama dan Kanan universiti.

Foto: Johaidi Ismail


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36