|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

IPMB anjur ICOMSA 2016

ISNIN, 21 MAC – Institute Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan menganjurkan Persidangan Antarabangsa mengenai Sains Marin dan Akuakultur (ICOMSA 2016) pada 23 dan 24 Mac bertempat di Kota Kinabalu.

Bertemakan ‘Memupuk Ekosistem Inovasi untuk Kelestarian Lautan dan Kesejahteraan Manusia’, persidangan itu juga meliputi sub tema yang akan membincangkan pelbagai topik termasuk makanan ikan dan pemakanan, keselamatan makanan laut, penyesuaian perubahan iklim, pemuliharaan marin, dan polisi marin.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan IPMB, topik dalam ICOMSA 2016 sangat relevan memandangkan ekosistem marin di peringkat global khususnya di Malaysia memainkan peranan penting dalam pembangunan sosio-ekonomi seiring dengan perkembangan pesat  industri akuakultur dan permintaan terhadap makanan laut yang  tinggi.

Sehubungan itu, ICOMSA mengumpulkan pakar-pakar antarabangsa setiap tahun untuk berkongsi pengetahuan saintifik kemajuan ekosistem lautan dan mengenal pasti elemen yang boleh memupuk budaya penyelesaian inovatif kepada masalah yang antara lain berkaitan dengan pengeluaran sumber makanan laut.

Sebarang  maklumat lanjut, sila layari laman web http://www.ums.edu.my/ipmb2/icomsa/index.html atau mengimbas kod QR yang tertera di bawah, atau menghubungi sekretariat persidangan di talian 088-320000 samb. 2589. – FL

Sumber: Flora Anne Asalin, IPMB


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles