|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Kuliah UMS Batal Jika IPU Terus Meningkat: Naib Canselor

ISNIN, 4 APRIL - Sesi kuliah Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan ditangguhkan sekiranya paras Indeks Pencemaran Udara (IPU) semakin meningkat, kata Naib Canselor, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.

Katanya, pihak universiti akan mengambil langkah itu serta merta sekiranya kualiti udara terus merosot bagi memastikan keselamatan dan kesihatan warga kampus khususnya dalam kalangan para mahasiswa.

“Pihak universiti memandang serius terhadap situasi jerebu yang melanda pada ketika ini dan akan terus membuat pemantauan dari semasa ke semasa sambil mengikuti perkembangan paras IPU terkini yang dikeluarkan oleh Jabatan Alam Sekitar,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Datuk Harun berkata, sebagai langkah awal UMS akan mengedarkan topeng jerebu secara percuma kepada para mahasiswa.

Menurutnya, topeng tersebut boleh diperoleh melalui kolej-kolej kediaman dan pejabat Jabatan Hal Ehwal Pelajar sebagai usaha membantu mahasiswa menapis daripada terhirup molekul-molekul udara tercemar yang boleh memudaratkan kesihatan.

Datuk Harun turut menasihatkan warga kampus agar mengurangkan sebarang aktiviti luar sehingga paras kualiti udara semakin pulih.

“Dalam masa yang sama, saya berpesan kepada para kakitangan dan mahasiswa UMS agar sentiasa mengamalkan pengambilan air minum yang banyak,” tambahnya lagi.

Sehingga pukul 1.30 tengahari tadi, Jabatan Alam Sekitar Sabah mencatatkan bacaan 68 IPU bagi kawasan Kota Kinabalu.

IPU antara 0 hingga 50 adalah baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 301 ke atas (berbahaya).

Pada Ahad, Jabatan Pendidikan Negeri Sabah mengumumkan penutupan 77 buah sekolah di sekitar Beaufort, Kuala Penyu dan Papar ekoran jerebu yang semakin teruk.

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh dalam sebuah laporan akhbar nasional 19 Mac lalu memaklumkan, Naib Canselor melalui konsep autonomi boleh membuat keputusan sendiri tanpa merujuk kepada kementerian. -SS-


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles