|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Kolaborasi Rentas Sempadan FPEP UMS dan STIE Tarakan, Indonesia

RABU, 1 JUN - Seramai lapan orang pensyarah dari Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah melakukan lawatan kerja ke Kota Tarakan bermula dari 30 Mei lalu yang dijangka akan berakhir sehingga 2 Jun.

Lawatan tersebut antara lain bertumpu kepada perbincangan lanjut mengenai penyelidikan bersama dengan para penyelidik dan pensyarah dari Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi (STIE) Bulungan Tarakan, Indonesia. 

Hasil perbincangan antara dua pihak, sejumlah lebih dari sepuluh projek penyelidikan dicadangkan oleh FPEP dan enam dari pihak STIE yang melibatkan bidang perniagaan, ekonomi, pelancongan dan pengurusan yang berhubung kait dengan negeri Sabah dan Kota Tarakan di Indonesia.

Menurut ketua STIE, Drs R. Philipus, koloborasi bersama FPEP UMS ini merupakan koloborasi penyelidikan yang julung kali diadakan oleh STIE bersama universiti dari luar negara.

Ujarnya, beliau percaya dengan kedudukan UMS sebagai antara universiti tersohor di Malaysia, maka beberapa dapatan-dapatan berimpak tinggi dapat dihasilkan hasil gabungan penyelidikan pensyarah UMS dan STIE.

“Ini sekali gus menjadikan kolaborasi seumpama ini akan merintis suatu budaya penyelidikan merentas sempadan yang mengharmonikan lagi persahabatan dua negara Malaysia dan Indonesia,” katanya.

Sementara itu, pensyarah FPEP, Prof Dr Arsiah Hj Bahrom selaku ketua rombongan UMS berkata banyak idea-idea baharu boleh ditonjolkan menerusi penyelidikan yang dilakukan bersama dalam konteks dua wilayah bersempadan dalam Kepulauan Borneo dan Kalimantan.

“Selain forum perbincangan, beberapa siri tinjauan, temu bual, dan kutipan data dibuat oleh para penyelidik dari UMS selama empat hari berada di Kota Tarakan.

“FPEP, UMS juga akan meterai Memorandum Persefahaman dalam masa terdekat dengan STIE bagi memperkukuh dan mempergiatkan lagi kerjasama dengan institusi pendidikan luar negara, yakni STIE,” katanya.

Lawatan kali kedua FPEP, UMS ke STIE, Indonesia ini diharapkan dapat mempergiatkan lagi kerjasama dalam penyelidikan rentas sempadan, di samping aktiviti akademik lain yang berkaitan.

Para pensyarah dari STIE juga dijangka akan berkunjung ke negeri Sabah sebagai melengkapkan hasil kajian antara dua pihak.

Sumber: Jakaria Dasan, FPEP


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles