|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Seminar Kelestarian 2016 Berlangsung dengan Jayanya di UMS

KHAMIS, 25 OGOS - Seminar Kelestarian 2016 dianjurkan dengan jayanya baru-baru ini oleh gabungan kerjasama Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Universiti Malaysia Sabah (UMS); Universiti Tokushima, Jepun dan Jurnal Pembangunan Wilayah BIMP-EAGA.

Pengerusi seminar Dr. Awangku Hassanal Bahar Pengiran Bagul berkata,  seminar yang diadakan buat kali kedua itu bertujuan untuk memberi platform kepada wacana akademik terhadap isu-isu kemampanan, yang merupakan satu isu kebimbangan global.

“Seminar tahun ini menampilkan kertas kerja ahli-ahli akademik dari kedua-dua universiti di Malaysia dan Jepun. Kertas kerja yang dipilih mendedahkan isu dalam bidang kemampanan yang dikaitkan dengan spektrum isu-isu seperti kemiskinan, reka bentuk sosial, pengkomersialan, penglibatan masyarakat dan mata pencarian,” katanya ketika dihubungi media.

Beliau berkata, seminar itu juga cuba menghubungkan idea dan hasil penyelidikan antara bidang sains dan kemanusiaan terutama dalam aplikasinya terhadap masyarakat.

“Kertas-kertas kerja daripada seminar ini akan diterbitkan dalam Jurnal Pembangunan Wilayah BIMP-EAGA,” tambah Dr. Hassanal.

Pada seminar itu, para peserta juga turut dibawa membuat lawatan teknikal ke Akuarium dan Muzium Marin dan Galeri Borneensis di UMS.

Majlis penutupan dan penyampaian sijil kepada para peserta disempurnakan oleh Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, UMS Prof. Madya Dr. Justin Sentian.

Untuk rekod, Seminar Kelestarian 2016 sebelum ini telah diadakan di Universiti Tokushima pada 1 Oktober 2015.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles