|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Pelajar Baharu UMS Labuan Perlu Kuasai Bahasa Inggeris

RABU, 07 SEPTEMBER – Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (LPU) UMS, Tun Dato’ Seri Zaki Tun Azmi menasihatkan pelajar baharu Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) supaya menguasai Bahasa Inggeris bagi memudahkan mereka memahami pengajaran dan pembelajaran (P&P) yang diajar pensyarah di bilik kuliah.

Malah, beliau juga mahu mereka menguasai dan mempelajari bahasa antarabangsa yang lain termasuk Bahasa Mandarin, Jepun dan India serta Arab.

“Kalau kita menguasai lebih banyak bahasa, lebih mudahlah kita berinteraksi dengan masyarakat antarabangsa selain memahami pengajaran dan pembelajaran di bilik kuliah,”katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan kira-kira 600 pelajar baharu UMS Labuan pada Majlis Ramah Mesra Pengerusi LPU UMS Bersama Pelajar Baharu UMS Labuan Sesi 2016/207 di Dewan Kuliah Pusat (DKP) kelmarin.

Turut hadir Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr Mohd Harun Abdullah, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar), Prof Madya Dr Ismail Ali, Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dan Pengarah UMSKAL, Prof Madya Dr Murnizam Haji Halik.

Pada majlis itu, Tun Zaki berkongsi pengalaman mengenai kerjaya seorang hakim dan memberikan pandangan beliau mengenai ekonomi negara.

Tun Zaki tidak lupa mengingatkan pelajar baharu supaya sentiasa meningkatkan prestasi pembelajaran mereka ke arah lebih cemerlang.

Sumber: Azri Onn, UMSKAL


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles