|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.
9:33:46

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

89 Pelajar B40 UMS Terima Bantuan Kebajikan

KHAMIS, 8 SEPTEMBER – 89 orang pelajar baharu Universiti Malaysia Sabah (UMS) Sesi 2016/2017 dari kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40) menerima bantuan kebajikan dalam satu majlis di Galeri Majlis, pagi tadi.

Penyampaian bantuan tersebut disempurnakan oleh Penaung Yayasan Nur Jauhar, Toh Puan Datuk Seri Panglima Norlidah Tan Sri Datuk RM Jasni.

Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah ketika berucap pada majlis tersebut menyeru agar para pelajar tidak menjadikan kemiskinan keluarga sebagai satu alasan untuk tidak meneruskan pengajian, sebaliknya memanfaatkan peluang menyambung pengajian di UMS sebagai landasan bagi memperbaiki kehidupan diri dan keluarga.

“Jadikan kesusahan sebagai baja untuk menyuburkan semangat dan azam untuk terus berjaya dalam hidup, dan jangan cepat mengalah ketika kita berada di bawah kerana sudah pasti dengan usaha berterusan, kita juga mampu berada di atas.

“UMS sentiasa sedaya-upaya berusaha untuk membantu anda menggapai apa yang diimpikan. Justeru, luruskan haluan, tegarkan tekad dan sinarilah harapan kedua-dua ibu bapa yang ingin melihat anda menjadi seorang insan berjaya,” katanya.

Beliau turut berharap agar sumbangan yang diberikan mampu menampung perbelanjaan harian sementara menunggu pinjaman pengajian atau biasiswa.

“Gunakanlah bantuan kewangan dengan bijak dan buatlah pembelian peralatan yang bermanfaat untuk pelajaran,” ujar beliau.

UMS melalui program “MENITI”, atau singkatan daripada “Merobah Idea Menjadi Realiti” sejak tahun 2013 menawarkan 100 tempat setiap tahun kepada calon pelajar yang tinggal di pedalaman Negeri Sabah dengan kadar pendapatan keluarga di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa iaitu sebanyak RM1,170.00 di Sabah. -MA-


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles