|  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Syarahan Hak Asasi Manusia Di UMS Tarik Perhatian Pelajar

RABU, 11 OKTOBER – Siri syarahan Majlis Profesor Negara  (MPN) Chapter Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang menyentuh isu hak asasi manusia kelmarin mendapat perhatian siswa-siswi UMS yang berpeluang untuk mendalami pelbagai isu berkaitan hak asasi daripada pihak Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM).

Syarahan bertajuk “Hak Asasi Manusia di Malaysia dan Rantau ASEAN” yang disampaikan oleh Pengerusi SUHAKAM, Tan Sri Razali Ismail memfokuskan mengenai pendekatan dan kedudukan Malaysia dalam aspek hak asasi manusia di rantau ini.

Syarahan tersebut turut menyentuh perbincangan berkaitan isu-isu seperti kemasukan pendatang dan pelarian ke negara ini, pelaksanaan hukum hudud di Malaysia,  dan hak asasi bagi golongan Lesbian, Gays, Bisexsuals dan Transgender (LGBT) dalam sesi soal jawab  bersama pelajar.

“Saya amat gembira dengan respons positif para pelajar yang berminat mendalami isu-isu hak asasi manusia.

“Ini bermakna pihak SUHAKAM perlu memainkan peranan lebih besar dalam memberi lebih pendedahan dan pengetahuan kepada siswa-siswi universiti khususnya di UMS berkaitan isu-isu sebegini,” katanya.

Tambah beliau, Sabah merupakan sebuah negeri yang menjadi contoh terbaik dalam aspek keharmonian antara kaum serta penghormatan masyarakatnya terhadap hak asasi setiap individu.  

Hadir sama pada majlis tersebut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof, Prof. Datuk Dr. Hj Kasim Md Mansur sebagai moderator, dan Pengerusi MPN-Chapter UMS, Prof. Dato’ Mohd Hamdan Adnan.

 

Foto: Musaab Umair

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36