|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Sumbang Bantuan Barang Keperluan, Kerusi Roda Kepada Mangsa Kebakaran Kg Pasir Putih, Putatan

RABU, 16 JANUARI – Prihatin terhadap mangsa kebakaran yang menjejaskan lebih 300 penduduk di Kampung Pasir Putih Putatan, warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) tampil menghulurkan sumbangan bantuan barang keperluan kepada mangsa yang terlibat.

Rombongan Misi Bantuan Bencana Kebakaran daripada UMS yang diketuai oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk D. Kamarudin D. Mudin bersama pegawai-pegawai UMS telah menyampaikan sumbangan bantuan tersebut di Dewan Serbaguna Putatan.

Sumbangan dan bantuan tersebut telah diserahkan kepada Pembantu Menteri Undang-undang dan Hal Ehwal Anak Negeri yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N18 Petagas,  Datuk Haji Uda Sulai sambil disaksikan oleh Ahli Parlimen P173 Putatan,  Awang Husaini Sahari.

Prof. Datuk Dr. D Kamarudin turut menyampaikan penyerahan sebuah kerusi roda kepada salah seorang mangsa warga emas orang kurang upaya (OKU) yang lumpuh.

Seramai 100 orang sukarelawan yang terdiri daripada kakitangan dan pelajar juga telah turun padang untuk membantu pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mengasingkan sumbangan barangan pakaian bagi tujuan agihan kepada keluarga mangsa terlibat.

Turut hadir dalam menjayakan misi tersebut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali.

Dalam kejadian berlaku kira-kira jam 12.50 tengah hari pada 11 Januari lalu, lebih 50 buah rumah musnah dijilat api sehingga mengakibatkan seramai 329 orang melibatkan 76 keluarga termasuk dua warga emas OKU tinggal sehelai sepinggang.

Sehingga kini, mangsa yang terjejas masih ditempatkan di Dewan Serbaguna Putatan.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles