|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Anjur Rentas Borneo 5

SELASA, 9 APRIL – Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerusi Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP) serta Kelab Sukarelawan Pacuan 4 Roda UMS (UMS 4WDVC) akan menganjurkan program Rentas Borneo 5: Ekspedisi Lipan Bara ke Sekolah Kebangsaan (SK) Gusi, Ulu Sugut Ranau pada 25-28 April 2019.

Rentas Borneo yang merupakan acara tahunan UMS berkonsepkan tanggungjawab sosial korporat (CSR) ini akan melibatkan sebanyak 25 buah kenderaan pacuan 4 roda yang akan menjalankan khidmat komuniti di kampung-kampung pedalaman Sabah yang sukar diakses menggunakan kenderaan biasa.

Baru-baru ini, penganjur Rentas Borneo 5 yang diketuai Presiden UMS 4WDVC, Prof. Dr. Shahril Yusof beserta rombongan seramai 12 orang menggunakan empat kenderaan pacuan 4 roda telah membuat tinjauan awal ke SK Gusi.

Pada tinjauan itu, rombongan turut membawa bersama bahan binaan untuk membuat tapak gazebo bacaan murid-murid SK Gusi.

“Kita juga telah membuat perbincangan dengan pihak sekolah dan penduduk kampung bagi membuat persediaan awal Rentas Borneo 5.

“Antara aktiviti yang akan dijalankan adalah sesi motivasi pelajar, pertandingan melukis, persembahan bakat, sesi penanaman pokok buah-buahan dan sayur-sayuran, pemurnian projek solar, sukaneka, pembinaan gazebo bacaan untuk murid SK Gusi, pemeriksaan kesihatan, kelas penjagaan gigi dan lain-lain lagi,” kata Prof. Shahril.

Tambah beliau, aktiviti dan program bersama murid-murid sekolah di pedalaman sekurang-kurangnya dapat membantu menaikkan prestasi akademik mereka.

“Dalam masa yang sama juga, kami dapat membantu penduduk kampung meningkatkan ekonomi mereka melalui kaedah penanaman sayur dan buah-buahan yang terkini, di samping berpeluang mendapatkan pemeriksaan kesihatan dan mendapatkan ubat-ubatan memandangkan kemudahan klinik terdekat adalah agak jauh.”

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Gusi, Kamarudin Unangga berkata, beliau sangat gembira kerana Kg. Gusi dipilih menjadi destinasi Rentas Borneo kali ini dan memaklumkan penduduk kampung sangat teruja menunggu kehadiran rombongan UMS nanti.

Turut serta dalam rombongan tinjauan tersebut, Pengerusi Rentas Borneo 5, Prof. Madya Dr. Mahadimenakbar Dawood yang juga Timbalan Pengarah (Penyelidikan dan Inovasi) IBTP.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles