|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Pelajar UMS Kini Dilengkapi Sijil Profesional Huawei

KHAMIS, 11 APRIL 2019 - Pelajar Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI) Universiti Malaysia Sabah (UMS) kini telah dilengkapi dengan program Pensijilan Profesional Huawei Certified ICT Associate (HCIA) daripada syarikat teknologi komunikasi terkemuka dunia itu sebagai nilai tambah kepada mereka.

Dekan FKI, Prof. Madya Dr. Ag. Asri Ag. Ibrahim (gambar) berkata, ia merupakan antara inisiatif UMS dalam meningkatkan kebolehpasaran graduan melalui jalinan kerjasama pihak industri di dalam kampus.

“Bagi menjayakan program pensijilan ini,  FKI dan Huawei telah menubuhkan Huawei ICT Academy yang mana semua kursus dan latihan dijalankan dalam ruang akademi yang terletak di tingkat 5, bangunan FKI.

“Pelajar UMS sangat beruntung kerana program HCIA yang bernilai belasan ribu ini, memberikan latihan, kemahiran dan pengetahuan berasaskan produk sebenar Huawei” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemuramah, di sini hari ini.

Menurut Prof. Madya Dr. Ag. Asri, program pensijilan profesional itu terbuka kepada semua pelajar yang berminat khususnya pelajar program Ijazah Sains Komputer (Kejuruteraan Rangkaian).

Katanya, program ini bukan mudah dan memerlukan peserta sekurang-kurangnya mempunyai pengetahuan dalam sistem rangkaian komputer.

“Hanya mereka yang lulus dalam peperiksaan yang dilaksanakan oleh pihak Huawei sendiri sahaja yang akan menerima sijil profesional yang akan menjadi satu kelebihan apabila bergelar graduan kelak.

“Seperti yang kita sedia maklum, para majikan masa kini amat menitikberatkan pengalaman atau nilai tambah dalam mencari pekerja di organisasi masing-masing.

“Sehubungan dengan itu, pelajar yang mempunyai sijil profesional ini mempunyai peluang yang lebih tinggi berdasarkan kemahiran yang diiktiraf di samping ijazah sarjana muda yang dimiliki,” katanya.

 

 

 

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles