|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

FPL Anjur Ceramah Kesedaran Insolvensi Penjawat Awam

KHAMIS, 11 APRIL - Fakulti Pertanian Lestari (FPL) Universiti Malaysia Sabah (UMS) berjaya menganjurkan Ceramah Kesedaran Insolvensi Penjawat Awam untuk warganya, baru-baru ini.

Ceramah yang bertujuan memberi kesedaran kepada para kakitangan tentang risiko muflis akibat keberhutangan serius itu disampaikan oleh Ketua Cawangan Jabatan Insolvensi Sandakan, Syamsul Amri Nordin.

Menurut Syamsul, keberhutangan serius bukan sahaja menjejaskan prestasi seseorang kakitangan malah boleh membawa kepada kes berat seperti gejala rasuah.

"Membendung daripada awal adalah langkah bijak bagi menghindarkan diri daripada terjerumus dalam kancah hutang," jelasnya.

Pada ceramah tersebut, beliau turut berkongsi pengalaman dalam mengendalikan kes-kes tertentu, khususnya kaedah menyelesaikan hutang bagi individu yang telah diisytiharkan muflis.

Selain itu, Syamsul turut berkongsi teknik pengurusan kewangan yang betul terutama dalam pembelian aset hartanah seperti rumah.

Ceramah tersebut diadakan bertepatan dengan hasrat Pendaftar UMS, Vina Zahriani Yusof yang dikongsikan pada Majlis Aspirasi Pendaftar baru-baru ini tentang pentingnya menekankan peningkatan dalam perkhidmatan berkaitan kakitangan UMS.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles