|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Proses Kenaikan Pangkat Cungkil Bakat Kepimpinan

KHAMIS, 11 APRIL 2019 – Seramai 60 orang kakitangan pentadbiran Universiti Malaysia Sabah (UMS) dari pelbagai skim perkhidmatan telah dinaikkan pangkat dalam satu majlis ringkas yang berlangsung di Kafe D’Sireh, UMS hari ini.

Pendaftar UMS, Vina Zahriani Yusof berkata, proses penilaian kenaikan pangkat yang bermula sejak 2 Januari 2019 lalu turut memperkenalkan pendekatan 360 darjah.

“Selain dari proses temu duga dan penilaian daripada ketua jabatan, penilaian unik ini turut mengambil input dari rakan sepejabat kakitangan yang memohon kenaikan pangkat ini.

“Menerusi proses tersebut juga, kakitangan diuji dengan beberapa kemahiran termasuklah berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris, selari dengan UMS sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi yang bertaraf global.

“Selain memberi motivasi, kita percaya bahawa proses yang telah dilalui oleh kakitangan ini berupaya mencungkil dan memantapkan lagi bakat kepimpinan sedia ada mereka,” ujarnya.

Tambah beliau, Jabatan Pendaftar akan berbincang dengan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB), UMS mengenai usaha meningkatkan kemahiran berbahasa lain kepada kakitangan seperti bahasa Mandarin yang kian meningkat popular sebagai bahasa perniagaan global sesuai dengan kapasiti UMS yang tuntas meningkatkan keterlihatannya di peringkat antarabangsa.

Dalam majlis tersebut juga, Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin memuji usaha Jabatan Pendaftar kerana berjaya meningkatkan peratusan kenaikan pangkat tahun ini kepada 61 peratus.

“Ini memberikan indikasi bahawa UMS sentiasa melihat proses kenaikan pangkat ini sebagai satu usaha yang boleh meningkatkan lagi daya saing kakitangan terlibat.

“Saya juga menyeru agar semua kakitangan menunjukkan prestasi yang membanggakan dan mengagumkan agar bakat kepimpinan yang ditunjukkan sebelum ini dapat memberikan manfaat kepada universiti, masyarakat dan negara amnya,” ujarnya.

Turut hadir pada majlis tersebut, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul; Ketua Pustakawan, Zawawi Tiyunin; Ketua Bahagian Sumber Manusia, Mohd Raffie Janau serta pegawai-pegawai kanan UMS.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles