|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Tekad Jadi Pusat Pengajian Tinggi Berkualiti di Peringkat Global

Universiti Malaysia Sabah (UMS) bertekad untuk menjadi pusat penyebaran ilmu pengajian bagi melahirkan pendidikan tinggi yang berkualiti kepada pelajar dan cendekiawan di peringkat global mahupun setempat.

Menurut Naib Canselor, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, UMS bertekad untuk menyediakan bimbingan dan peluang pembelajaran dalam suasana persekitaran yang menekankan inovasi dan bakat.

“Sejak ditubuhkan, UMS telah memberikan usaha yang konsisten dengan menyediakan ahli akademik yang berkebolehan, membangunkan infrastruktur dan mekanisme moden, dan juga disokong oleh pihak pengurusan yang menyediakan dasar berkesan dalam usaha memupuk pemikiran kritis di kalangan generasi muda,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perasmian Penutupan Minggu Suai Mesra Asasi Sains Sesi 2019/2020 Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST) UMS, kelmarin.

Terdahulu Prof. Dr. D Kamarudin menyeru seluruh warga UMS untuk meletakkan nilai keikhlasan dan menetapkan fikiran yang satu untuk menyempurnakan matlamat agar sentiasa melangkah maju ke hadapan.

“Kita tidak mahu menoleh lagi ke belakang, kita harus bersatu dan menggembleng tenaga bersama-sama agar kita semua berjaya ke destinasi yang dituju tanpa ada seorang yang tertinggal di belakang,” ujarnya dalam teks ucapan yang dibacakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Profesor Dr. Rasid Mail.

Beliau turut menasihatkan agar para pelajar baharu Asasi Sains untuk mengambil peluang dan memanfaatkan sebaiknya kehidupan kampus sebagai bekalan memasuki alam pekerjaan kelak.

“Selain bekalan transkrip akademik yang dibawa untuk memasuki alam pekerjaan, aspek-aspek lain seperti keterlibatan dalam aktiviti universiti dapat meningkatkan tahap keyakinan diri. Saya doakan agar anda semua memperkukuhkan iltizam dan menzahirkan usaha menuntut ilmu dengan bersungguh-sungguh demi melakar masa depan yang lebih terjamin,” tambah beliau.

Sementara itu, Pengarah PPST, Profesor Madya Dr. Sazmal Effendi Arshad menyatakan seramai 240 pelajar yang berasal dari seluruh Malaysia berjaya mengikuti pengajian Asasi Sains UMS pada tahun ini.

Tambah beliau, PPST akan terus memikul tanggungjawab dan amanah untuk sentiasa mendahulukan agenda universiti dalam program asasi sains yang bertujuan memberi pendedahan asas sains yang kukuh kepada para pelajar sejajar dengan kemudahan universiti yang disediakan.

“Harapan kita agar PPST dapat meneruskan misi untuk menyediakan lebih ramai lagi pelajar bagi mengikuti program sains di peringkat prasiswazah pada masa akan datang,” katanya.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles