Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Penerbit UMS Anjur Bengkel Penerbitan Ilmiah 2019

JUMAAT, 30 Ogos – Penerbit Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menganjurkan Bengkel Penerbitan Ilmiah 2019 dengan tema ‘Daripada Tesis Kepada Buku’ yang diadakan di Bilik Galeri Pusat Islam UMS, baru-baru ini.

Bengkel yang bertujuan membimbing para peserta untuk mengembangkan dan mengubah suai tesis kepada manuskrip untuk diterbitkan itu telah dikendalikan oleh pensyarah di Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Profesor Emeritus Datuk Dr. Othman Lebar.

Pada perasmian penutupan bengkel tersebut, Pengarah Penerbit UMS, Profesor Madya Dr. Asmiaty Amat berkata, menerusi pemindahan tesis ke buku, ia dapat meningkatkan jumlah penerbitan serta menawarkan lebih banyak pilihan bahan bacaan kepada orang awam yang mampu memberi impak kepada masyarakat serta membawa nilai ekonomi.

“Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menyasarkan penerbitan buku bagi setiap universiti awam  sebanyak 50 judul setahun namun Penerbit UMS menerima jumlah manuskrip yang kurang daripada 30 setahun. Hal demikian, dapat diatasi dengan kupasan ilmu yang diberikan bengkel ini diharap membantu kepada para peserta bahawa dengan menggunakan format dan teknik yang tepat pemindahan tesis kepada buku dapat dipercepatkan.

“Sebenarnya kita mempunyai jumlah manuskrip yang cukup banyak untuk diterbitkan menjadi buku sekiranya tesis-tesis pelajar dikembangkan menjadi buku.

“Tesis yang terhasil daripada graduan pasca sarjana dan ijazah doktor falsafah setiap tahun sudah tentu mampu memenuhi sasaran kementerian jika ia diterbitkan,” katanya.

Tambah beliau, adalah menjadi harapan Penerbit UMS untuk menerbitkan lebih banyak manuskrip sama ada daripada graduan mahupun pensyarah UMS, khususnya para peserta bengkel agar ia dapat mencapai sasaran yang ditetapkan oleh KPM.

Untuk rekod, sejak penubuhan Penerbit UMS, hampir 50 tesis pelajar dan pensyarah telah berjaya diterbitkan menjadi buku dan menerima bayaran royalti sebanyak RM 1,000, manakala beberapa buah naskah turut memenangi anugerah penerbitan di peringkat kebangsaan seperti Anugerah Buku Negara dan anugerah yang dianjurkan oleh Majlis Penerbit Ilmiah Malaysia (MAPIM).

Seramai 18 peserta terdiri daripada ahli akademik dan pelajar pascasiswazah daripada pelbagai latar menyertai bengkel yang berlangsung selama dua hari itu.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36