Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Malaysia Perlu Amalkan Pembangunan Lestari : Ketua Menteri

RABU, 18 SEPT - Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal berkata Malaysia perlu mengamalkan pembangunan lestari dalam usaha menjadikan negara ini sebagai negara berpendapatan tinggi menjelang abad ke-21.

Katanya, Malaysia telah menekankan penggunaan teknologi hijau menerusi pelbagai inovasi sebagai alat untuk pembangunan lestari bagi meminimumkan kemusnahan alam sekitar.

“Ia pada masa sama dapat menggalakkan dan mengekalkan alam sekitar untuk melestarikan segala bentuk kehidupan,”ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam teks perasmian Persidangan Ekonomi Antarabansga (ICE) 2019 anjuran Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang dibacakan oleh Pembantu Menteri Kewangan, Sharifuddin Hata, kelmarin.

Tambah beliau, pembangunan global bukan hanya merupakan tanggungjawab kerajaan semata-mata, tetapi ia juga merupakan tanggungjawab masyarakat secara menyeluruh.

“Kita harus bekerja secara kolektif sama ada di peringkat negeri, nasional dan global. Usaha kita perlu dilakukan secara berterusan dan berkesan bagi mencapai matlamat bersama,” katanya.

Terdahulu Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata permbangunan lestari di negara ini harus mengambil kira tentang keadilan sosial, keperluan asas manusia, kesihatan awam serta kesedaran alam sekitar.

Katanya, kesihatan ekonomi bandar adalah pemacu ke arah kelestarian dengan mempertimbangkan peruntukan sumber, pelupusan sampah secara mapan dan pengurangan tahap pencemaran di kawasan bandar.

“Kita sebagai satu negara perlu memberi tumpuan kepada pembangunan aktiviti ekonomi, peluang pekerjaan serta pembasmian kemiskinan,” ujarnya dalam teks ucapan yang dibacakan oleh Dekan FPEP, Profesor Madya Dr. Raman Noordin.

Persidangan selama dua hari itu disertai oleh kira-kira 150 peserta dari dalam dan luar negara teramasuk China, Indonesia , Jepun, Korea Selatan, dan Nigeria.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36