Facebook & Instagram Updates

News / Activity / Announcements

e-respnjhepa

alumni success stories

Do subscribe our  YouTube channel to get the latest video of our alumni success stories .

Azizul Julirin

Pengarah Urusan Konoha Agrotech Sdn Bhd

See More...

CONTACT US

• Alumni Centre , Level 1, Anjung Siswa Building , Universiti Malaysia Sabah,   Jalan UMS, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
  • Phone: 088-205200
  •  Whatsapp No: 088-320202

quick link

• E-Respon
  • Staff Directory
  • Staff Portal
  • Student Portal
  • UMS Alumni System
  • Smart UMS
  • Academic Services Division
  • Covid19 : UMS Update
  • Last Modified: Jumaat 11 Jun 2021.

Soalan Lazim

1. Siapa Alumni Universiti Malaysia Sabah?
Semua individu yang mengikuti pengajian di Universiti Malaysia Sabah sama ada dalam peringkat diploma, sarjana muda, sarjana dan PhD yang telah berkonvo.

2. Bagaimana hendak mendaftar sebagai Alumni?
Semua Prasiswazah dan Pascasiswazah UMS yang telah berkonvo secara automatiknya telah didaftarkan sebagai alumni Universiti Malaysia Sabah. Namun begitu, setiap alumni hendaklah mengemaskini maklumat masing-masing menerusi http://alumni.ums.edu.my/.

3. Apakah kelebihan menjadi Alumni Universiti Malaysia Sabah?
Alumni UMS akan mendapat pelbagai kelebihan seperti mendapat hebahan berkaitan peluang pekerjaan, aktiviti, potongan pembelian buku dan sebagainya.

4. Sebagai Alumni, bagaimanakah cara saya untuk menyumbang kepada pihak universiti?
Anda boleh membantu dengan mengikuti sebarang aktiviti yang dianjurkan oleh Universiti atau menyumbangkan idea serta program bagi meningkatkan tahap pembelajaran pelajar. Selain itu, anda boleh menderma, menyumbang dan menjadi sukarela dalam aktiviti yang dianjurkan. Sebarang sumbangan yang diberikan amat kami hargai.

5. Siapakah yang boleh mendapatkan perkhidmatan di Pusat Kerjaya dan Alumni UMS?
Pelajar terkini, graduan baru dan alumni boleh datang ke Pusat Kerjaya dan Alumni UMS untuk mendapatkan bantuan/perkhidmatan.

6. Dimanakah Pusat Kerjaya dan Alumni terletak?
Pusat Kerjaya dan Alumni terletak di Aras 1, Bangunan Anjung Siswa, Jabatan  Hal-Ehwal Pelajar, Jalan UMS, Kota Kinabalu, Sabah.

7. Bagaimanakah saya boleh mendapatkan bantuan kaunseling kerjaya?
Temujanji dengan kaunselor boleh dibuat dengan menghantar permohonan anda melalui emel ke Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

8. Bagaimanakah saya boleh mendapat maklumat peluang pekerjaan?
Para pelajar tahun akhir, graduan dan alumni digalakkan untuk mengakses maklumat peluang pekerjaan di laman web rasmi Pusat Kerjaya dan Alumni dan laman  media  sosial facebook dari semasa ke semasa.