AKTIVITI 2000

AKTIVITI-AKTIVITI KESEUMBA PADA TAHUN 2000

30 Januari
Majlis Jamuan Hari Raya bertempat di Dewan Kuliah, Kampus Universiti Malaysia Sabah.

18-20 Februari
Berkhemah sambil belajar di Likas Lagoon. Seramai 15 orang peserta terdiri daripada ahli-ahli Kelab Pencinta Alam KESUMBA telah turut serta dan majlis telah dirasmikan oleh Yang DiPertua KESUMBA.

22 April
Gotong Royong di Kota Kinabalu Bird Sanctuary - "A Love Your Mangrove Activity". Yang DiPertua KESUMBA telah turut serta di samping ahli-ahli Kelab Pencinta Alam KESUMBA.

20 Mei Aktiviti menangkap kupu-kupu di sekitar Kampus Universiti Malaysia Sabah anjuran Biro Pendidikan dan Pelajaran.

26 Mei Kunjungan Ahli Jawatankuasa KESUMBA ke Rumah Kebajikan SURIA, seramai 13 orang ahli turut serta anjuran Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan. Derma ikhlas berbentuk buku, pakaian dan makanan telah disumbangkan kepada anak-anak yatim SURIA.

Mei Seramai 15 orang ahli KESUMBA telah membuat lawatan sambil menderma ke Sekolah Menengah Agam Islam Sabah, Pekan Tambunan. Lawatan ini adalah anjuran Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan.

17 Julai Sambutan Maulidurrasul 1421 Hijrah telah diadakan di Galeri, Bangunan Canselori UMS. Sambutan amat menggalakkan dan pihak PERTIWISA telah dijemput khas untuk acara berzanji dan marhaban.

22 Julai Lawatan anak-anak ahli KESUMBA ke kampus Universiti Malaysia Sabah anjuran Biro Sukan, Rekreasi dan Sosial. Seramai 53 orang peserta hadir tediri daripada anak-anak sekolah peringkat rendah dan menengah.

13 Ogos Pertandingan Kuiz, Bercerita dan Pidato anjuran Biro Kesenian dan Kebudayaan. Seramai 30 orang dewasa dan 30 orang kanak-kanak hadir manakala hanya 15 orang peserta sahaja yang mengambil bahagian. Para pemenang telah menerima hadiah yang disampaikan oleh Yang DiPertua KESUMBA.

19-20 Ogos Kem Matematik Bestari anjuran Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS, Sekolah Sains dan Teknologi serta KESUMBA. Para peserta terdiri daripada anak-anak ahli KESUMBA dan terbuka kepada peserta luar.

26 Ogos Biro Pendidikan dan Pelajaran telah menganjurkan Ceramah Umum - Apresiasi Perundangan Syariah (Hak-hak Wanita). Para penceramah terdiri daripada peguam yang berkhidmat di Jaharah & Co. 

9-12 September Pameran Akademik sempena Pesta Konvokesyen UMS ke 2 yang telah dikendalikan oleh Biro Pendidikan dan Pelajaran dengan kerjasama Biro Kebudayaan dan Kesenian. Poster aktiviti-aktiviti KESUMBA serta kraftangan hasil ahli-ahli KESUMBA telah dipamerkan.

10 November Majlis Sambutan Israk Mikraj, Nisfu Syaaban dan Awal Ramadhan telah diadakan di Galeri, Bangunan Canselori UMS telah dianjurkan oleh Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan. Encik Sarip Adul merupakan penceramah undangan dan Y.Bhg. Prof. Datuk Seri Panglima Dr. Abu Hassan Othman, Naib Canselor UMS selaku penasihat KESUMBA telah sudi meluangkan masa untuk hadir dan menyampaikan kata-kata aluan pada majlis tersebut.