Kolokium UMS-UiTM Perkembang Inisiatif EduTourism

KHAMIS, 24 OGOS – Kolokium bersama Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti  Teknologi MARA (UiTM) berkaitan bidang Pendidikan-Pelancongan (EduTourism) mampu memperkembangkan lagi inisiatif Eko Pelancongan dalam kampus masing-masing.

Kolokium bersama anjuran Pusat Pengurusan Ecocampus UMS itu antara lain menjadi medium perkongsian dan percambahan idea tentang usaha-usaha dan penyelidikan berkaitan EduTourism oleh ahli akademik kedua-dua universiti.

Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus UMS, Prof. Madya Dr. How Siew Eng dalam taklimatnya menjelaskan mengenai strategi pengurusan EcoCampus UMS, selain mempromosikan serta menyalurkan maklumat tentang inisiatif EcoCampus UMS yang telah dimulakan sejak 2013.

“Pelbagai usaha dan cabaran yang dihadapi dalam merealisasikan agenda EcoCampus lebih-lebih lagi operasinya memerlukan kos yang sangat tinggi” ketika menyampaikan pembentangan.

“Selain mendapat peruntukkan daripada pihak UMS, pihak Pusat Pengurusan EcoCampus turut mendapat tajaan daripada kerajaan negeri Sabah untuk terus menggerakkan idea Ecocampus,” katanya.

Selain Dr. How, turut menyampaikan pembentangan ialah Pengarah Jaringan Industri, Komuniti dan Alumni UiTM, Prof. Madya Dr. Sofian Shamsuddin, pensyarah kanan Fakulti Seni Bina, Perancangan dan Ukur UiTM Dr. Mohd Salleh Daim, dan Timbalan Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus UMS, Kueh Boon Hee.

Kolokium sehari itu turut dihadiri delegasi seramai 9 kakitangan dari UiTM diketuai Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri, Masyarakat dan Alumni) Prof. Dr. Zaini Abdullah.

Oleh: Mardianah Shamsudin, Pelajar Latihan Industri BPK