BELAJAR @ UMS

Kami mengalu-alukan anda untuk meneroka
program Asasi kami

KeperluanProgramMohon sekarang !

Kami mengalu-alukan anda untuk meneroka
program Ijazah Sarjana Muda kami

KeperluanProgramMohon sekarang !

Kami mengalu-alukan anda untuk meneroka
program Master kami

KeperluanProgramMohon sekarang !

Kami mengalu-alukan anda untuk meneroka
program Kedoktoran kami

KeperluanProgramMohon sekarang !

Kami mengalu-alukan anda untuk meneroka
program Pelajar Antarabangsa kami

KeperluanProgramMohon sekarang !

Kami mengalu-alukan anda untuk meneroka
program UMSFLEC kami

KeperluanProgramMohon sekarang !

 

 

PENYELIDIKAN & INOVASI

Institut Penyelidikan

Pusat dan Unit Penyelidikan

Pencapaian Penyelidikan

Kemudahan Penyelidikan

Suapan tidak dijumpai

 SOROTAN UMS


Risiko Integriti: Kenapa Salah Laku Berlaku?

27 Jun 2025

[ARTIKEL BIUMS Siri 3/2025] Oleh: Darwis Awang, Pengarah Bahagian Integriti UMS Risiko integriti merupakan salah satu ancaman paling senyap tetapi paling berbahaya dalam sesebuah organisasi. Ia bukan hanya soal rasuah...

Risiko Integriti: Ancaman Senyap Terhadap Tadbir Urus Universiti

20 Jun 2025

[ARTIKEL BIUMS Siri 2/2025] Oleh : Darwis Awang, Pengarah Bahagian Integriti UMS Dalam dunia pengurusan awam dan institusi pendidikan tinggi, risiko integriti semakin menjadi isu yang menuntut perhatian serius. Integriti...

Hak Kebebasan Bersuara dan Keutuhan Integriti Institusi TYT di Sabah

16 Jun 2025

Artikel oleh: Marja Azlima Omar Pensyarah Kanan, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Malaysia Sabah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. document.getElementById('cloakeb633c0f44ca168e3a71a633f6849fe9').innerHTML = '';...

Rasuah: Musuh Dalam Selimut di Institusi Pendidikan

13 Jun 2025

[ARTIKEL BIUMS Siri 1/2025] Oleh : Darwis Awang, Pengarah Bahagian Integriti UMS “Rasuah adalah musuh dalam selimut. Ia perlahan-lahan merosakkan kepercayaan dan integriti sesebuah institusi dari dalam.” Begitulah hakikat yang...

Pengurusan Ancaman Zoonotik di Sabah: Mengapa Pendekatan ‘One Health’ Semakin Penting

06 Jun 2025

Artikel oleh: Prof. Dr. Vijay Kumar & Prof. Madya Dr. Zarina Amin Institut Penyelidikan Bioteknologi Universiti Malaysia Sabah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya....

Pusat Perkhidmatan dan Penyelidikan Halal UMS Pemangkin Industri Halal Sabah

26 Mei 2025

Industri halal Malaysia dijangkakan berkembang kepada US$113.2 bilion menjelang 2030 dan menyumbang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 8.1 peratus pada tahun 2025 menerusi Pelan Induk Industri Halal (HIMP)...

Adakah Tarif AS Terhadap Malaysia, Satu Ancaman atau Satu Panggilan Sedar?

21 April 2025

Artikel Oleh: Prof. Madya Dr. Caroline Geetha A/P B. Arokiadasan, Felo Penyelidik, Pusat Pembangunan dan Perancangan Ekonomi, Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan, Universiti Malaysia Sabah Apabila Amerika Syarikat mengumumkan tarif...

Pengukuhan Nilai Ringgit Tidak Berlaku Dengan Sendiri

21 Ogos 2024

(Utusan Malaysia, 21 Ogos 2024) BEBERAPA hari lalu, media massa melaporkan dua berita penting dalam bidang ekonomi negara. Pertama ialah pengukuhan Ringgit Malaysia (RM) berbanding dolar Amerika Syarikat (dolar AS)...

Memikir Ulang Hari Kebangsaan, Memaknakan Hari Sabah

16 Ogos 2024

Oleh: Dr. Eko Prayitno Joko, Ketua Program Sejarah, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Malaysia Sabah. Dari terjajah kepada merdeka. Dari Persekutuan Tanah Melayu ke Persekutuan Malaysia. Dari Hari Kebangsaan...

Ekspedisi Pulau Layang-Layang: Meneroka Khazanah Sumber Alam Dan Keindahannya

24 Mei 2024

Oleh: Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, Profesor dan Felo Utama di Pusat Penyelidikan Pulau-Pulau Kecil (SIRC), Universiti Malaysia Sabah Pengenalan Pulau Layang-Layang merupakan salah satu daripada pulau milik Malaysia...

Menggali Potensi Peluang Kerjaya Melalui Pendidikan TVET

21 Mei 2024

Oleh: Profesor Madya Dr. Mohd Sani Sarjadi, Timbalan Pengarah (Strategik dan Pembangunan) Pusat Instrumentasi dan Perkhidmatan Sains, UMS Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) ialah suatu proses pendidikan dan...

Risiko Buasir: Elakkan Tabiat Buruk Membawa Peranti ke Tandas

13 Mei 2024

Oleh: Prof. Madya Dr Mohd Firdaus Mohd Hayati, Pensyarah Perubatan dan Pakar Bedah Am, Universiti Malaysia Sabah Kesibukan dalam urusan harian menyebabkan kita kerapkali cuba untuk mencuri masa untuk menyelesaikan...

Pembukaan Permohonan Penubuhan Syarikat Pemula (Start-Up) dan Syarikat Terbitan (Spin-Off) Fasa 2 Tahun 2025

Pembukaan Permohonan Penubuhan Syarikat Pemula (Start-Up) dan Syarikat Terbitan (Spin-Off) Fasa 2 Tahun 2025

on 17 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Pusat Pengurusan Inovasi dan Pengkomersialan Salam sejahtera YBhg....

Kajian Kepuasan Pelanggan Fakulti Kejuruteraan

Kajian Kepuasan Pelanggan Fakulti Kejuruteraan

on 16 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Fakulti Kejuruteraan Assalamualaikum dan salam sejahtera, Bagi meningkatkan...

Pemakluman Laman Facebook Baru Perpustakaan UMS

Pemakluman Laman Facebook Baru Perpustakaan UMS

on 16 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Perpustakaan UMS Kami dengan sukacitanya memperkenalkan Laman Facebook...

Hebahan Pengisian Jawatan Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat) Di Universiti Sains Malaysia

Hebahan Pengisian Jawatan Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat) Di Universiti Sains Malaysia

on 16 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Jabatan Pendaftar Surat Hebahan Pengisian Jawatan Timbalan Naib...

Hebahan Pengisian Jawatan Pendaftar Di Universiti Putra Malaysia

Hebahan Pengisian Jawatan Pendaftar Di Universiti Putra Malaysia

on 16 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Jabatan Pendaftar Surat Hebahan Pengisian Jawatan Pendaftar Di...

Pelaksanaan Pemeriksaan Mengejut Pengurusan Kewangan Pusat Tanggungjawab UMS Tahun 2025

Pelaksanaan Pemeriksaan Mengejut Pengurusan Kewangan Pusat Tanggungjawab UMS Tahun 2025

on 15 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Sektor Pemantauan & Pematuhan, Jabatan Bendahari

Kajian Kepuasan Pelanggan Fakulti Psikologi dan Kerja Sosial

Kajian Kepuasan Pelanggan Fakulti Psikologi dan Kerja Sosial

on 15 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Fakulti Psikologi dan Kerja Sosial Untuk makluman, Fakulti...

Webinar 4.0: Dari Coretan Ke Tulisan Asas

Webinar 4.0: Dari Coretan Ke Tulisan Asas

on 15 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Unit Pemulihan Cara Kerja, Hospital UMS Asas Pre-Writing...

Program Kesedaran Integriti Pusat Jaminan Kualiti Siri 1/2025

Program Kesedaran Integriti Pusat Jaminan Kualiti Siri 1/2025

on 15 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Pusat Jaminan Kualiti

Iklan Pengambilan Felo Kolej Kediaman Tun Fuad Sesi 2025/2026

Iklan Pengambilan Felo Kolej Kediaman Tun Fuad Sesi 2025/2026

on 15 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Kolej Kediaman Tun Fuad

Jemputan Menyertai Projek Penyelidikan Asia-Pacific Telecommunity Tahun 2025: Extra Budgetary Contribution from Japan (EBC-J 2025)

Jemputan Menyertai Projek Penyelidikan Asia-Pacific Telecommunity Tahun 2025: Extra Budgetary Contribution from Japan (EBC-J 2025)

on 15 Julai 2025

Pengumuman Daripada: Pusat Pengurusan Penyelidikan Tatacara Permohonan Projek Penyelidikan Asia-Pacific...

Berita

Rencana

Hebahan

 KAMPUS @ UMS


Faculty of Food Science and Nutrition

 

10ProfMadyaDrSharifudinMdShaaranicopy





Dean
Assoc. Prof Dr. Sharifudin Md. Shaarani

 


Message From The Dean

In line with the Vision, Mission and UMS Strategic Plan, the Faculty of Food Science and Nutrition has progressed and adopted the Faculty's Strategic Plan 2005-2015. This action manifests the Faculty's commitment to the University's aspiration to achieve University of Excellence status.

Towards the effort to produce quality graduates who are competitive and resilient through life long learning, the school has outlined the quality policy based on MS ISO 9001:2000 to improve the quality of undergraduate teaching services.

Since its inception in 1997, about 3 years later than the establishment of Universiti Malaysia Sabah, the Faculty of Food Science and Nutrition has been attached to other established schools namely Faculty of Science and Technology and lately the Faculty of Engineering and Information Technology until the end of May, 2006. Now we have been accorded our own new building of the Faculty of Food Science and Nutrition sited beside the scenic and majestic view of the UMS Mosque.

The new building allocated us with some 25 laboratories ranging from a food processing pilot plant to an animal house for research purposes. The Faculty's organizational structure is strengthened to intensify the skills and effectiveness of the Faculty's administrative management. The Faculty will also upgrade the infrastructure and laboratory facitlities for the convenience of students (both undergraduate and postgraduate) and increase the number of human resources, especially lecturers and tutors to fulfill the specific needs in academic.

I would like to take this opportunity to acknowledge the most invaluable support from the management of Universiti Malaysia Sabah, University's principal officials, Faculty's management personnel and staffs who help to facilitate in the operation of Faculty's activities.

 


About Us

The Faculty of Food Science and Nutrition was established in 1997 with the mission to produce graduates who are well equipped with knowledge and skills that are required to undertake a variety of responsibilities in the area of food science, food technology, nutrition and food service. Studies in food science cover the continuum from raw materials to food on the table for consumers. Food scientists are involved in developing ways to process, preserve, and package or store food according to industry and government specifications and regulations. With the rapidly expanding world population, the increasing demand for healthy, convenient food and the increasing concern for the safety and quality of food supply, opportunities for well trained food scientists are plenty.

Our Vision

Faculty of Food Science and Nutrition is committed in achieving academic excellence in the field of food science and technology, to achieve international recognition through the teaching and learning, research, publications and community service in addition to providing expertise in areas related to the food industry, and to produce high productivity and quality in the context of development.

Our Mission

  1. To provide world-class teaching curriculum.
  2. To provide a conducive environment to encourage research involvement of academic staff in research and scholarly publications.
  3. To provide academic staff with expertise and experience sufficient to qualify as consultants and specialists in certain fields.

Our Objectives

  1. To produce graduates equipped with knowledge as a scientist trained in an ethical and moral value to support the various responsibilities in the areas of science and food technology, nutrition and food services.
  2. To be a center for education, research, training and consultancy leading the field of science and food technology, nutrition and food services at the national and international.

Our Quality Policy

The Faculty aspires towards excellence through the instillation of quality culture and continual improvement for the undergraduate teaching in the fields of Food Science and Nutrition, Food Technology and Bioprocess, and Food Service to fulfill the customer's expectation through quality management as required by MS ISO 9001:2000, and also Malaysian Qualification Agency (MQA).
 


Contact Info:

ico-addressFaculty of Food Science and Nutrition, Universiti Malaysia Sabah, Jalan UMS, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.
ico-phone +6088-320000 ext. 8875 (PA to Faculty Dean)  ico-fax +6088-320259
ico-email Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 



PERISTIWA AKAN DATANG

FOLLOW US @

QUICK LINKS

OTHER LINKS