PPUMS anjur MATPPUMS-14 secara Maya

KOTA KINABALU, 3 JANUARI - Persatuan Pegawai Pengurusan dan Profesional Universiti Malaysia Sabah (PPUMS) mencatat sejarahnya yang tersendiri apabila berjaya menganjurkan Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-14 dalam suasana norma baharu secara dalam talian baru-baru ini.

Pada mesyuarat tersebut, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin,  dalam ucapan perasmian menekankan sikap kebertanggungjawaban terhadap tugasan yang diamanahkan.

Beliau mengingatkan para pegawai agar menggunakan masa dan sumber dengan efektif dan sebaik mungkin bagi mengelakkan pembaziran akibat ketidakcekapan.

Taufiq turut menyeru supaya semua pegawai menjalankan tugas dengan niat yang betul dan ikhlas bagi melahirkan keberkatan dalam hidup, di samping menekankan nilai integriti, jujur, bersih dan amanah.

Beliau menambah, “Kepentingan diri hendaklah diketepi kerana kepentingan universiti adalah lebih besar.”

Dalam suasana norma baharu, Taufiq turut menyarankan agar pegawai dapat memanfaatkan teknologi dan gajet ketika menjalankan tugasan tanpa menjejaskan penyampaian komunikasi.

Terdahulu, Presiden PPUMS Sesi 2019/2021, Mohamad Edrus Othman dalam ucapan aluannya memaklumkan pelbagai aktiviti telah diadakan PPUMS meliputi aspek peningkatan profesionalisme, kemahiran, kebajikan, rekreasi serta ukhuwah dan persefahaman bagi manfaat semua ahli khasnya dan UMS amnya.

Menurut beliau, PPUMS telah bekerjasama dengan pihak universiti dalam menganjurkan bengkel bagi meningkatkan profesionalisme dan kemahiran para pegawai.

“Selari dengan objektif utama PPUMS yang berperanan menjaga kebajikan para ahli, persatuan juga telah menghulurkan sumbangan kepada ahlinya termasuk yang ditimpa musibah mahupun kehilangan ahli keluarga,” katanya.

Mohamad Edrus juga menyeru agar semua ahli dapat mengurus perubahan masa kini secara profesional dan meningkatkan produktiviti masing-masing dengan mengutamakan integriti, memaksimumkan penggunaan teknologi, kreatif dan menyesuaikan kerja dengan tanggungjawab harian.

MATPPUMS-14 yang diadakan secara dalam talian telah dihadiri oleh 149 orang ahli yang terdiri daripada pegawai pengurusan dan profesional (P&P) UMS.

Pada majlis tersebut turut dilancarkan e-Buletin PPUMS, sebagai wadah penulisan kakitangan P&P.