Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Taklimat Celik Wang FSSA Beri Manfaat Kepada Staf

KHAMIS, 18 FEBRUARI - Sektor Pentadbiran dan Kewangan, Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA), Universiti Malaysia Sabah julung kalinya telah menjayakan Taklimat Celik Wang FSSA 2016 buat  julung kalinya baru-baru ini.

Bertempat di Bilik Seminar, Kompleks Sains dan Teknologi, FSSA, taklimat tersebut membincangkan topik zakat, insurans, Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan hartanah yang disampaikan oleh empat penceramah, iaitu Jaludin Dullah dari Pusat Zakat Sabah, Sabhi Che Ros dari MMA Insurans, pensyarah FSSA Awang Ahmad Mohd Yunus, dan Azali Saudi dari Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI) UMS.

Menurut Dekan FSSA, Prof Dr. Baba Musta, taklimat tersebut bertujuan untuk memberi pemahaman dan kesedaran mengenai konsep pembayaran zakat dan perlindungan insurans, dan pada masa yang sama isu keperluan dan kepentingan perancangan kewangan yang berkesan turut dibincangkan.

Sementara itu, Awang Ahmad yang menyampaikan slot ceramah berkaitan ASB berkata program seumpama ini sememangnya sangat relevan terutama pada waktu ekonomi dunia yang tidak menentu, yang menuntut semua orang agar berubah secara intelektual dalam meningkatkan pengurusan kewangan secara berkesan.

“Kita juga boleh mempelajari strategi dan idea yang boleh di implementasi dalam mencari peluang menjana kewangan dengan bijak,”ujarnya.

Seramai 40 orang peserta terdiri daripada kakitangan pentadbiran dan akademik FSSA hadir dalam program tersebut.

Sumber : Kenny Uwai, FSSA


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36