Warga Tun Mustapha Hulur Bantuan Mangsa Banjir Sarawak

ISNIN, 7 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerusi Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM) telah mengadakan kutipan amal bagi membantu dan meringankan sedikit beban mangsa-mangsa banjir di Kuching, Sarawak baru-baru ini.

Kutipan amal ini melibatkan seluruh warga KKTM yang terdiri daripada pelajar awam, pelajar Asasi dan pelajar-pelajar yang menganggotai unit beruniform seperti SUKSIS, PALAPES DARAT, PALAPES UDARA, PALAPES LAUT dan SISPA.

Selain itu, kutipan ini diketuai oleh JAKMAS Exco Kemasyarakatan KKTM dengan kerjasama Majlis Ketua-Ketua Blok Kolej Kediaman Tun Mustapha.

Dalam pada itu, inisiatif tersebut dilaksanakan bagi membantu mangsa-mangsa banjir di Kuching, Sarawak yang telah kehilangan harta benda dan kerugian akibat bencana yang berpunca daripada hujan lebat. Antara sumbangan yang telah diberikan oleh pelajar-pelajar KKTM ialah bantuan berbentuk kewangan dan barang-barang seperti pakaian.

JAKMAS Exco Kemasyarakatan KKTM, Mohamad Rahim Abdullah menyatakan bahawa kutipan amal yang dilaksanakan ini merupakan peranan sosial sebagai manusia dalam membantu saudara-saudara kita yang ditimpa musibah seperti bencana banjir yang telah berlaku di Kuching, Sarawak.

Selain itu, sumbangan yang telah diperoleh melalui kutipan ini diharap dapat meringankan sedikit beban masyarakat di tempat kejadian.

“Saya amat menghargai dan berterima kasih atas bantuan sosial yang telah dihulurkan oleh pelajar-pelajar kolej kediaman ini dan keprihatan yang telah diberikan melalui usaha murni ini”, katanya.

Menurut Pengetua KKTM, Lt. Kol. (PA) Dr Mohamad Nizam Nazarudin, semangat sukarelawan dan bantu-membantu harus wujud pada mahasiswa dan yakin dengan kelebihan membantu orang.

“Tiga manfaat utama dari sifat sukarelawan ini ialah mengukuhkan lagi sifat keikhlasan dalam hati, membangkitkan kemesraan dan sifat rahmah serta ihsan dalam hidup kemasyarakatan dan  menghasilkan ketenangan hati dan kepuasan dalam jiwa” ujar beliau lagi.

Sumber: JAKMAS KKTM