Gugusan Sains UMS Bantu Penduduk Kg Lentuong, Karambunai

KHAMIS, 31 MAC - Gugusan Sains Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang terdiri daripada Fakulti Sains Sumber Alam (FSSA), Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP), Institut Penyelidikan Bioteknologi (IPB) serta Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST)  berganding bahu membantu penduduk Kampung Lentuong, Karambunai baru-baru ini.

Menurut Dekan FSSA, Prof. Dr. Baba Musta, projek yang merupakan tanggung jawab sosial korporat (CSR) gugusan itu melibatkan usaha membaik pulih infrastruktur surau yang telah uzur.

“Kita sangat bersyukur kerana projek selama lima minggu ini turut mendapat kerjasama yang baik daripada orang perseorangan dan agensi-agensi luar yang telah memberikan sumbangan dana,” katanya dalam satu kenyataan.

Ujar beliau, penduduk Kampung Lentuong juga telah memberikan kerjasama erat membolehkan segala kerja-kerja amal yang dilaksanakan dapat dijayakan dengan baik.

“Diharapkan projek ini dapat memberi manfaat kepada orang kampung secara keseluruhannya,” tambah Dr. Baba.

Sementara itu, Pengerusi Surau kampung itu, Lakin Rajin turut menyatakan rasa syukur dan terharu atas keprihatinan warga kerja UMS untuk menabur khidmat bakti di kampung berkenaan.

“Kami amat berterima kasih atas keprihatinan dan nilai kemasyarakatan yang ditunjukkan oleh kalangan kakitangan universiti yang terlibat dan berharap aktiviti-aktiviti amal seperti ini diteruskan lagi pada masa akan datang,” ujar beliau.

Projek amal tersebut telah dinobatkan sebagai Projek Amal Terbaik sempena sambutan Maulidur Rasul Peringkat UMS baru-baru ini, menyaksikan kemenangan bagi tahun ketiga berturut-turut oleh Gugusan Sains UMS, ataupun digelar Kumpulan Al-Jawwad.

Sumber: Kenny Uwai, FSSA