Pensyarah UMS Terima Anugerah Antarabangsa

Oleh Salbinous Saribun

RABU, 13 APRIL - Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Universiti Malaysia Sabah (UMS),  Dr. Awangku Hassanal Bahar Pengiran Bagul, menerima anugerah antarabangsa, The Golden Globe Tigers 2016: Anugerah Kepimpinan Kecemerlangan dalam Inovasi Sosial.

Dr. Hassanal terpilih menerima anugerah itu daripada Gabungan Perniagaan Asia atas penglibatannya dalam pelbagai program berkaitan dengan kemampanan seperti ekopelancongan berasaskan komuniti dan yang terbaru aktif dalam usaha ke arah kelestarian kampus UMS.

Beliau ketika ditemui berkata sangat terkejut pada awalnya kerana  tidak pernah terlintas dalam fikiran untuk menjadi penerima anugerah berprestij dan bertaraf antarabangsa itu.

“Selama ini saya melakukan usaha berkaitan dengan kelestarian ini dengan ikhlas dan saya tidak sangka usaha ini mendapat tumpuan.

“Saya berterima kasih kerana mempunyai rakan-rakan sekerja  dan keluarga yang sentiasa  menjadi pendorong agar sentiasa membuat yang terbaik dalam pekerjaan. Terlebih kepada pihak UMS dimana karier saya berkembang dan memajukan diri sekali gus medan  memperlihatkan kemahiran dalam bidang saya,” katanya.

Dr. Hassanal menerima anugerah itu dalam satu majlis di salah sebuah hotel di Kuala Lumpur pada Isnin.

Anugerah di bawah kategori Inovasi Sosial itu mengiktiraf individu yang percaya bahawa kecemerlangan tidak mempunyai batas dan boleh membentuk takdir masa depan dunia.