HEPA UMS Terus Laksana Program Berbasikal Mengelilingi Kampus

KHAMIS, 5 MEI - Bagi menyokong kelestarian eko kampus, Jabatan Hal Ehwal Pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah meneruskan Program Berbasikal mengelilingi kawasan UMS bermula pada bulan Februari lalu sehingga kini.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof Madya Dr. Ismail Ali, kempen ini diadakan bagi bertujuan menggalakkan warga kampus meminimumkan penggunaan kenderaan bermotor di dalam kampus dengan menggunakan basikal sebagai pengangkutan alternatif ke tempat kuliah, masjid mahupun perpustakaan.

“Dengan adanya program seumpama ini, ia juga dapat memberi kesedaran kepada warganya menghargai alam sekitar dengan cara mengurangkan pembebasan karbon monoksida berlebihan dari enjin bermotor.

“Selain itu, program ini juga adalah untuk membudayakan cara hidup sihat dengan menjadikan berbasikal sebagai satu rutin harian,” katanya.

Menurutnya lagi, kempen ini akan dilaksanakan secara berterusan di UMS Kampus Induk, UMS Kampus Antarabangsa Labuan  dan Fakulti Pertanian Lestari, Sandakan dengan Jabatan Hal Ehwal Pelajar dipertanggungjawabkan untuk menyelaraskan penganjuran kempen berbasikal dengan kerjasama Pusat Sukan dan Kolej-Kolej Kediaman UMS.

Sehingga kini, sebanyak 100 unit basikal telah diagihkan kepada tiga kolej kediaman iaitu Kolej Kediaman Tuan Mustapha, Kolej Kediaman Tuan Fuad dan Kolej Kediaman E.

Sumber: Jabatan Hal Ehwal Pelajar