Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Tiga Pelajar UMS sertai YSS di Vietnam

JUMAAT, 29 JULAI - Menyedari kepentingan sukarelawan, Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS), sebuah organisasi di bawah bidang kuasa Kementerian Pendidikan Tinggi menghantar 50 sukarelawan pelajar untuk mengambil bahagian dalam “Green Summer Volunteer Campaign Vietnam 2016”.

Program kesukarelawanan yang bermula sejak 10 Julai sehingga 14 Ogos depan adalah sebahagian daripada usaha bagi memberi pendedahan dan latihan kepada para Pemimpin Sukarelawan.

Dikenali sebagai "Mùa Hè Xanh" di Vietnam, ia merupakan acara tahunan kali ke-23 yang menyaksikan Malaysia melalui YSS, menjadi wakil tunggal dari negara luar yang diiktiraf untuk menyertai kempen sukarelawan dengan kerjasama Ho Chi Minh City Youth Union.

Pada program tersebut UMS diwakili pelajar Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Asmah Kadir dan Muhamad Ezyree Jakaria serta Azizul Adzim Salimin dari Fakulti Psikologi dan Pendidikan.

Sepanjang tempoh lima minggu, sukarelawan dari universiti awam dan swasta, politeknik, kolej komuniti dan institut pendidikan guru bersama-sama dengan pelajar Vietnam dari Universiti Perdagangan Luar Negeri, Universiti Antarabangsa Ho Chi Minh City dan Universiti Ekonomi dan Undang-undang menjalankan kerja-kerja sukarela di Tan Thong Hoi Commune, Daerah Cu Chi, dan dua lagi di Nhon Duc dan Long Thoi Commune, dalam Daerah Na Bhe.

Delegasi sukarelawan Malaysia diketuai Pengerusi YSS, Datuk Zuraidah Atan, yang telah menyelaraskan misi kerjasama itu sejak 2012.

Konsep yang diperkenalkan oleh YSS adalah seiring dengan teras pertama Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pengajian Tinggi), iaitu melahirkan graduan yang mempunyai ciri-ciri keusahawanan, holistik dan seimbang.

Sumber: Nurlina Arappe, YSS KPT


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36