Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

MS Sedia Jadi ‘Focal Point’ bantu Masyarakat Celik Komputer

RABU, 10 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) sedia untuk menjadi ‘focal point’ kepada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) khususnya dalam membantu masyarakat dalam bidang pengkomputeran dan siber.

Timbalan Naib Canselor UMS (Penyelidikan dan Inovasi) Profesor Dr Shahril Yusof berkata, ia adalah berdasarkan kemudahan dan infrastuktur  selain sumber manusia yang mencukupi bagi membantu usaha untuk memastikan masyarakat di negeri ini celik komputer seiring dengan tuntutan peredaran masa kini.

"Sebagai sebuah Universiti Awam (UA) di Sabah dan berdasarkan konsep Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS), UMS sedia untuk bekerjasama selain menjadi 'focal point' kepada pihak MOSTI.

"Universiti ini mempunyai infrastuktur, fasiliti, pelajar, pensyarah selain kampus-kampus UMS di Sandakan, Labuan dan Sikuati Kudat yang sangat memenuhi keperluan mencukupi untuk melaksanakan misi ini," katanya selepas merasmikan Ops Jelajah Siber 2.0 Edisi Sabah di Kompleks Dewan Kuliah Pusat hari ini.

Hadir sama, Naib Presiden Kanan Bahagian Perkhidmatan Korporat CyberSecurity Malaysia (CSM) Mohd Roslan Ahmad dan Ketua Jabatan Pembangunan Industri dan Perniagaan CSM Anwer Yusoff.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36