Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

100 Peserta Jayakan MPERS anjuran Jabatan Bendahari

KHAMIS, 22 SEPTEMBER - Seramai 100 peserta dari seluruh negara menyertai Kursus Malaysia Private Entities Reporting Standard (MPERS) yang dianjurkan Jabatan Bendahari, Universiti Malaysia Sabah (UMS) bermula hari ini.

Dengan tema “Are You Ready to be Audited?”, kursus diadakan di sebuah hotel di Kota Kinabalu dan dikendalikan dua penceramah berpengalaman luas dalam bidang audit.

Mereka ialah  Thong Foo Vung iaitu rakan juruaudit KPMG yang juga Ahli Lembaga Pengarah dalam Auditing and Assurance Standards Board (AASB), dan Pengurus KPMG, Sye Yie yang juga pernah berkhidmat di firma audit KPMG di Taiwan.

Terdahulu Pemangku Bendahari, Zallifah Shadan dalam ucapannya berkata, pelaksanaan kursus MPERS adalah sejajar dengan piawaian perakaunan baharu yang dikeluarkan Lembaga Piawaian Perakaunan Malaysia (MASB) pada 14 Februari 2014 yang mana MPERS menggantikan piawaian yang sedia ada.

“Piawaian ini terpakai bagi penyata kewangan yang disediakan bermula pada atau selepas 1 Januari 2016,” katanya.

Beliau turut menyuarakan harapan agar pendekatan perkongsian ilmu yang diterapkan tidak akan terhenti dalam kursus itu sahaja tetapi para peserta disarankan untuk terus menjalinkan kerjasama yang erat sesama mereka.

“Pada kesempatan ini, saya juga ingin mengucapkan selamat datang ke negeri di Bawah Bayu bagi semua peserta dari Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

“Terima kasih kerana telah memilih untuk menyertai kursus MPERS anjuran UMS,” katanya lagi.

Kursus MPERS akan berlangsung selama dua hari sehingga esok.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36