Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

PKPP UMS Anjur Kursus TOT kepada Tenaga Pengajar Ke Arah Hasilkan Pelajar Holistik

RABU, 4 SEPTEMBER - Kursus Training for Trainer (TOT) bagi tenaga pengajar kursus kokurikulum berkredit di Pusat Kokurikulum dan Pemajuan Pelajar (PKPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dilaksanakan dengan jayanya baru-baru ini termasuk di dua kampus cawangan universiti tersebut iaitu Kampus Antarabangsa Labuan (KAL) dan Fakulti Pertanian Lestari (FPL), Sandakan.

Timbalan Pengarah (Akademik) PKPP UMS, Dr. Jurry Foo berkata, program yang diterajui PKPP itu merupakan aktiviti wajib yang dianjurkan secara tahunan sebagai usaha pemantapan berterusan tenaga pengajar bagi menjamin kualiti sistem Pengajaran dan Pembelajaran (PdP).

“Ia bagi membolehkan setiap tenaga pengajar menghasilkan pelajar yang holistik sekali gus membawa kepada pembentukan awal kendiri pelajar sebelum menghadapi cabaran hidup dunia sebenar.

“Ia seiring dengan peranan PKPP yang bertanggungjawab terhadap pembentukan asas kemahiran kepimpinan dan kemahiran sosial pelajar,” ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Dr. Jurry, Kursus TOT kali ini disertai 90 peserta yang terdiri daripada tenaga pengajar yang diyakini mempunyai kemampuan menyeluruh dalam melaksanakan kursus berkredit yang ditawarkan oleh PKPP UMS.

Katanya, tenaga pengajar yang dipilih juga mempunyai latar belakang mengendalikan kursus berasaskan kemahiran dan khidmat masyarakat yang merupakan aktiviti utama PKPP dalam membimbing pelajar.

“Pada kursus ini, tenaga pengajar diberikan taklimat berkaitan matlamat dan ciri akademik dan kaedah pelaksanaannya serta pendedahan terhadap aktiviti-aktiviti yang dijalankan di PKPP termasuk tanggungjawab seseorang pengajar.

“Mereka turut menjalani latihan dalam kumpulan yang memerlukan setiap peserta mengambil bahagian mengikut kumpulan masing-masing bagi menyelesaikan tugasan yang diberi dengan tujuan untuk memberi kefahaman mendalam tentang peranan PKPP di UMS,  selain sebagai aktiviti membina hubungan kerjasama sesama tenaga pengajar,” tambahnya lagi.

 Sementara itu, Dr Jurry juga menyatakan bahawa keistimewaan utama kursus berkredit di PKPP ialah adaptasi bidang disiplin kepada penghayatan dan penguasaan kendiri pelajar.

Beliau berkata, pelajar didedahkan asas ilmu bidang dan kemudiannya dibimbing untuk mengaplikasikan ilmu itu untuk membentuk ciri kepemimpinan seterusnya mengaplikasikan pengetahuan bidang kepada masyarakat melalui program Siswa Prihatin (SPRINT).

“Pada sesi akademik 2019/ 2020 ini, PKPP mengekalkan kesemua komponen kursus iaitu komponen sukan, rekreasi dan waja diri, komponen seni dan kebudayaan, komponen bisnes dan teknologi, komponen kemasyarakatan dan komponen unit beruniform dan penyelamat untuk ditawarkan kepada pelajar.

“Kursus-kursus tersebut akan dikendalikan dengan menggunakan pelbagai pendekatan, khususnya kaedah PdP yang memenuhi keperluan Revolusi Industri ke – 4 termasuk mengaplikasikan pembelajaran teradun dan atas talian sebagai gaya PdP generasi kini,” katanya.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36