Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Mahu Kebajikan Pelajar B40 Terus Terpelihara

SELASA, 10 MAC - Kebajikan para pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) daripada keluarga berpendpatan B40 akan terus terpelihara.

Naib Canselor UMS, Profesor Datuk ChM. Dr. Yap Yun Hin berkata UMS telah melaksanakan beberapa program bagi membantu pelajar agar tidak terbeban ketika masih melanjutkan pelajaran.

“Alhamdulillah UMS telah memulakan program ‘Food Bank Siswa’ sejak tahun lalu dan mendapat kerjasama yang baik daripada agensi luar.

“Sebagaimana yang kita maklum, makanan adalah sumber fisiologi yang diperlukan oleh setiap organisme yang hidup. Sebagai manusia kita memerlukan makanan untuk sumber tenaga agar dapat melaksanakan ibadah dan aktiviti seharian.

“’Food Bank’ di Universiti merupakan wadah terbaik buat masa ini untuk menyalurkan sumbangan makanan kepada para pelajar,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Program Advokasi Kepenggunaan dalam Kalangan Pelajar B40 2019-2020 Zon Sabah di UMS, baru-baru ini.

Tambah beliau, ‘Food Bank’ bukan sahaja dapat mengurangkan kos sara hidup malah mengurangkan beban pelajar agar dapat fokus kepada pembelajaran.

“Selain itu juga, ia dapat memberikan pendedahan kepada pelajar kepada pengurusan organisasi dan memupuk semangat kesukarelawan,” katanya.

Pada program tersebut, para pelajar B40 turut berkesempatan mendengar ceramah berkenaan literasi maklumat yang disampaikan oleh Timbalan Pengarah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Negeri Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, Suhaila Jaffar.

Program Advokasi Kepenggunaan dalam Kalangan Pelajar B40 2019-2020 Zon Sabah dianjurkan oleh Persatuan Ekonomi Pengguna dan Keluarga Malaysia (MACFEA) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Turut hadir, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin dan Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan, Prof. Madya Dr. Sabariah Sharif.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36