Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

Servis Teknologi Maklumat

ict lab

Jabatan Teknologi Maklumat dan Komuniaksi (JTMK), Universiti Malaysia Sabah bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan IT kepada semua kakitangan dan pelajar dengan bantuan peralatan yang canggih dan terkini. UMS telah menyediakan blueprint digital sebelum pembangunan kampus bermula. Sebagai aset yang dianggap bernilai dan strategik kepada universiti, perkhidmatan IT sentiasa diuruskan dengan cekap.

Jaringan yang disediakan merangkumi komunikasi dalaman dan luaran. Perkhidmatan utama yang disediakan meliputi penggunaan telefon, komputer, perisian, internet, e-mail, percetakan, pengimbasan, penggambaran digital dan sebagainya.

Pelbagai perisian dan perkakasan multimedia juga terdapat di JTMK. Antara lain termasuk CD-ROM, 2D grafik, alat imej manipulasi dan penambahan, pengimbasan imej, animasi, fotografi digital, kamera video/audio digital dan penyuntingan.

Penggunaan IT dalam bidang akademik meliputi aplikasi alat multimedia dalam pengajaran, latihan praktikal dan penyelidikan. Sebahagian besar pensyarah dibekalkan dengan komputer peribadi masing-masing. Komputer tambahan juga disediakan bagi kegunaan para penyelidik.

Penggunaan sistem pengkomputeran dan perisian untuk operasi bahagian pentadbiran semakin meningkat. Perisian digunakan bagi tujuan pengurusan akaun dan audit, pengeluaran gaji, pembayaran geran penyelidikan, penyediaan inventori dan penjadualan. Kakitangan yang mengendalikan operasi ini telah diberi latihan khusus untuk memeastikan operasi berjalan lancar.

 


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36