Directory |  Contact Us  |   Staff   |   Student   |  Visitor  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

Persidangan Transformasi Sosial Fokus Luar Bandar dan Isu Kemiskinan

transformasi sssRABU, 27 NOVEMBER - Penganjuran Persidangan Transformasi Sosial 2013 sangat bertepatan dengan masa dan usaha pihak kerajaan Negeri dan Persekutuan untuk memajukan dan mensejahterakan kehidupan komuniti luar bandar secara lestari demi mencapai Wawasan 2020.
 
Demikian ucapan Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Radin Malleh, ketika merasmikan Persidangan Transformasi Sosial Kebangsaan 2013 anjuran Unit Penyelidikan Etnografi dan Pembangunan (UPEP), Sekolah Sains Sosial (SSS) UMS, pagi tadi.
 
Menurut beliau, isu perubahan dalam sesebuah sistem sosial masyarakat dan organisasi formal merupakan sesuatu yang sukar diterima secara langsung dan segera oleh ahli-ahli dalam sesebuah komuniti dan organisasi.
 
“Justeru, memberi kefahaman yang berterusan kepada ahli-ahli komuniti dan ahli-ahli organisasi terhadap objektif dan mekanisme pembangunan yang hendak dilaksanakan merupakan komitmen kerajaan yang utama dan berterusan agar ia mampu dilaksanakan jayanya,” ujar Ahli Dewan Undangan Negeri N35 Melalap itu lagi.
 
Katanya, peranan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) seperti UMS bersama agensi pembangunan kerajaan dan swasta berhubung perkara ini amat penting khususnya dalam pelaksanaan kerjasama penyelidikan mengenai transformasi sosial di Malaysia khususnya di Sabah.
 
“Saya yakin data-data dan penemuan hasil kajian baharu, penilaian dan cadangan yang konstruktif boleh dikongsi bersama pada persidangan ini sekali gus mengatasi pelbagai bentuk cabaran dan limitasi yang dihadapi oleh semua pihak yang mampu menghalang kejayaan program pembangunan luar bandar,” jelas Datuk Radin.

Terdahulu, Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah dalam ucapan aluannya berkata, tema Transformasi Sosial: Kelestarian Pembangunan dan Komuniti Mencapai Wawasan dipilih bagi memastikan hasrat menjadi negara maju menjelang tahun 2020 tercapai.

“Persidangan ini diharapkan boleh menjadi sebagai medan kepada para ilmuan akademik dan juga para ahli pembangunan untuk membincangkan cabaran-cabaran terkini yang menghambat Wawasan 2020 secara langsung atau pun tidak, terutamanya melalui penulisan hasil-hasil kajian di dalam jurnal dan pembentangan kertas kerja,” katanya. 
 
Tambah beliau, persidangan itu akan menitikberatkan isu yang dihadapi oleh komuniti luar bandar dan komuniti bandar yang terpinggir dan miskin.
 
“Ini kerana, tahap pembangunan dan kesejahteraan hidup komuniti luar bandar merupakan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) kepada maju atau mundurnya sesebuah transformasi pembangunan negara,” ujar Datuk Dr. Harun.

Hadir sama, Dekan SSS, Datuk Mohd Hamdan Hj Adnan, Pengerusi Penganjur Program berkenaan, Prof Madya Dr. Rosazman Hussin dan pembentang jemputan dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong. –SS
 

Bahagian Media
Jabatan Canselori
 

与我们连结

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

快速链接

其他链接

mygov kpm36 mampu36