Increase size
Reset to Default
Decrease size

Soalan Lazim

1. Bagaimanakah cara memohon ke Program Asasi Sains UMS?

KAEDAH MEMOHON

• Permohonan kemasukan ke Program Asasi Sains UMS hendaklah dibuat secara atas talian melalui http://upu.mohe.gov.my/ dengan memilih Lepasan Kategori A (lepasan SPM/Setaraf) untuk Program Asasi Sains UMS (kod program: H0001)

Untuk keterangan lanjut :

Telefon               :  603 8883 5801/5802
    Faksimili               :  603 8889 4260

2. Siapakah yang boleh memohon untuk mengikuti pengajian ini?

3.  Bilakah tarikh pelajar mendaftar Program Asasi Sains UMS?

• Pelajar akan mendaftar di bulan Mei setiap tahun namun tertakluk kepada pihak Pengurusan Tertinggi UMS.

4. Apakah bentuk pembiayaan yang disediakan kepada pelajar Program Asasi Sains UMS?

-Yuran Pengajian

-Yuran Asrama

-Elaun Wang Saku

• Pelajar Program Asasi Sains UMS adalah WAJIB untuk tinggal di asrama sepanjang tempoh pengajian di sini.

5. Di manakah Program Asasi Sains UMS dijalankan?

• Pelajar Program Asasi Sains UMS dijalankan di kampus induk UMS, Kota Kinabalu. Program Asasi Sains beroperasi di Blok B1, Bangunan Sekolah Sains dan Teknologi, UMS.

6. Apakah perbezaan antara Program Asasi Sains UMS dengan program matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia?

• Tempoh pengajian Program Asasi Sains UMS  adalah selama setahun  dan mempunyai  3  semester berbanding hanya 2 semester setahun seperti yang dijalankan  di program matrikulasi kebiasaannya. Tambahan pula, program matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia juga menawarkan program dua tahun berbanding Program Asasi Sains UMS yang hanya menawarkan tempoh pengajian selama setahun sahaja.

7. Setelah tamat pengajian, kemanakah saya sambung belajar?

• Pelajar boleh meneruskan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di UMS sahaja. Terdapat 9 sekolah di UMS yang menawarkan program yang boleh diikuti oleh para pelajar lepasan Sijil Asasi Sains UMS.

1. How do I apply to the University Foundation Programme UMS?

APPLICATION METHOD

Applications for admission into UMS Science Foundation Programme must be made online via http://upu.mohe.gov.my/ by selecting Post Category A (SPM /     equivalent) for UMS Science Foundation Programme (programme code: H0001)

For more information:

Telephone: 603 8883 5801/5802

Fax: 603 8889 4260

2. Who can apply to study this?

3. When is the date the student enrolled UMS Science Foundation Programme?

Students will be enrolled in the month of May every year, but subject to the Top Management UMS.

4. What kind of funding is available to students UMS Science Foundation Programme?

The students who succeeded in entering the programme will be awarded a scholarship by the Ministry of Higher Education Malaysia. The scholarship covers the financing as follows:

-Tuition Fees

-Hostel Fee

Pocket MoneyAllowance

UMS Science Foundation Programme students is compulsory to stay in hostel during the period of study here.

5. Where UMS Science Foundation Programme run?

Science Foundation Programme students conducted campus UMS UMS, Kota Kinabalu. Science Foundation programme operates in Block B1, Building School of Science and Technology, UMS.

6. What is the difference between UMS Science Foundation Programme with the Ministry of Education matriculation?

Study period UMS Science Foundation Programme is for one year and have 3 semester compared to just 2 semesters per year as normally carried out in the matriculation programme. Furthermore, the Ministry of Education Matriculation programme also offers a two year programme from UMS Science Foundation Programme which only offer only one-year study period.

7. Upon graduation, where are my further study?

Students can continue their studies to degree level in UMS only. There are nine schools in the UMS that provides programme that can be followed by postgraduate students UMS Certificate Science Foundation.

MyGoverment Ministry Of Higher Education MSC Malaysia MAMPU KRSTE.my SIRIM eco hijau