|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Adakan Mesyuarat Kali Pertama Majlis Profesor Negara

ISNIN, 19 JUN - Majlis Profesor Negara (MPN), Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan mesyuarat pertamanya di bawah Kluster UMS, baru-baru ini.

Ia dipengerusikan oleh Pengerusi MPN UMS, Prof. Dato’ Mohd. Hamdan Adnan.

Pada majlis itu, Dato’ Hamdan berkata, MPN diperkenalkan bagi tujuan membangunkan pendidikan dan bertindak sebagai badan induk bagi para profesor yang berkhidmat di universiti tempatan.

"MPN adalah sebuah majlis untuk kita (profesor dan ahli akademik), seperti mana kita mengambil berat tentang pembangunan pengetahuan dan akademik," katanya.

Beliau juga berkata, dalam MPN terdapat 16 jumlah kluster iaitu Kluster Pendidikan dan Pembangunan Manusia; Kluster Ekonomi dan Pengurusan; Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa; Kluster Sejarah, Warisan dan Sosiobudaya; Kluster Sains dan Matematik; Kluster Kejuruteraan, Teknologi dan Alam Sekitar; dan Kluster Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Kluster selebihnya ialah Kluster Perubatan dan Sains Kesihatan; Kluster Industri dan Inovasi; Kluster Pertanian dan Makanan; Kluster Teknologi Maklumat dan Komunikasi; Kluster Pembangunan Sosial dan Kesejahteraan; Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam; Kluster Utiliti Negara; Kelompok Projek Khas Negara (Media, Demokrasi dan Sistem Pilihan Raya); dan Kelompok Projek Kebangsaan Khas (Institusi Pendidikan Tinggi Swasta - IPTS).

Mesyuarat itu dirasmikan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36