|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Robert Yong Kongsi Kejayaan Inovasi

KHAMIS, 10 DISEMBER – Seramai 200 kakitangan dan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) hari ini berpeluang mendengar perkongsian inovasi yang disampaikan oleh Innopreneur (Usahawan Inovasi), Robert Yong pada Sesi Perkongsian: Innovator yang dilangsungkan selama sejam di Kompleks Dewan Kuliah Pusat ke-2, UMS.

Menurut Robest, inovasi hebat bermula daripada satu idea mudah dan akan berkembang menjadi satu ciptaan yang memudahkan kepada pengguna.

“Terdapat 4 perkara yang perlu ada bagaimana untuk menghasilkan produk berinovasi yang memudahkan dan menguntungkan,” kata beliau yang mengambil contoh beberapa produk hasil inovasinya yang diterima ramai seperti POLYCLONE Instant Rubber Stamp Machine, MOBIHEAT Portable Water Heater, KAMIKAZE Mosquito Glue, TIME-LOCK Remote Control dan beberapa produk lagi.

Jelas beliau, empat perkara tersebut ialah Imagination, Creativity, Invention dan Innovation yang menjadi asas dalam setiap penciptaan dan inovasi yang dibuat.

Menerusi produk yang diinovasikannya, beliau memproleh banyak anugerah dan pengiktirafan seperti Malaysian Inventor of the Year 1994, National Youth of the Year 1997, pingat emas Malaysia Technology Exhibition 2006, pingat emas London International Invention Fair, UK 1998, pingat perak Inventions Competition in Geneva, Switzerland 1999 dan sebagainya.

Robest dijemput khas untuk berkongsi ilmu dan pengalamannya dalam industri bersempena dengan Pertandingan Penyelidikan dan Reka Cipta (PEREKA) 2015 yang dianjurkan oleh Pusat Penyelidikan dan Inovasi (PPI), UMS, yang bermula pada 9 Disember 2015 dan akan berakhir petang ini.-CD

Foto: Ramdan Saleh Nain


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles