|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Tingkat Pemahaman Tentang Negara ASEAN Melalui UMS ASEAN Day

RABU, 1 JUN - UMS ASEAN Day yang julung kalinya dianjurkan di Perpustakaan, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu meningkatkan lagi kefahaman khususnya kepada pelajar universiti tentang budaya dan pengetahuan am mengenai sepuluh buah negara yang berada dalam rantau Asia Tenggara.

Program anjuran The Student Ambassadors and International Students of UMS dengan kerjasama Pusat Hal Ehwal Antarabangsa UMS itu antara lain bertujuan untuk memberi kesedaran tentang ASEAN dan negara-negara ASEAN, serta menggalakkan penglibatan pelajar dalam dan luar negara dalam menjayakan program yang berlangsung selama empat hari ini.

Ketua Perpustakaan UMS, Dg. Rukiah Ag Amit ketika berucap merasmikan program tersebut berkata, UMS sendiri mempunyai ramai pelajar dari negara ASEAN, justeru penglibatan mereka dalam mempromosikan negara ASEAN ini mampu menggalakkan pertukaran idea dan pengetahuan mengenai budaya negara masing-masing.

“Program ini menyediakan pelbagai acara antaranya pameran, permainan, pertandingan puisi, dan tayangan filem khusus kepada pelajar UMS mahupun orang luar sebagai satu kaedah memberi pemahaman tentang negara-negara ASEAN sekali gus menerapkan semangat ASEAN dalam kalangan pelajar.

“Diharapkan acara ini tidak terhenti di sini tetapi akan dijadikan sebagai acara tahunan universiti,” katanya.

Sementara itu, Pengarah PHEA, Molly Donna Awang Sham berkata, pihaknya amat gembira dengan penglibatan dan kerjasama yang baik daripada pelajar UMS, sama ada pelajar tempatan mahupun pelajar antarabangsa.

“Program ini dilihat berjaya mencapai objektif dengan menghimpunkan dan menggalakkan kerjasama daripada pemimpin pelajar tempatan dan antarabangsa, mereka inilah generasi muda pada masa hadapan yang akan terus mendukung semangat ASEAN ini,” ujar beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut Kosnul Jeneral Indonesia, Akhmad Daya Haudasah Irfan, Konsul Jeneral Negara Brunei Darussalam, P.g. Hajah Nooriyah PLW. Pg. Haji Yussof dan Pegawai Eksekutif Kementerian Luar Malaysia, Pejabat Wilayah Sabah, Mohd. Adham Yahaya.-MA-


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles