|  Direktori  |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

UMS Cipta Sejarah,  Tersenarai 1,000 Universiti Terbaik Dunia

RABU, 19 JUN - Universiti Malaysia Sabah (UMS) mencipta sejarah baharu apabila buat pertama kalinya tersenarai dalam QS World University Rankings. Menurut QS World University Rankings 2020 yang telah diumumkan hari ini, UMS disenaraikan pada kedudukan 801-1000 iaitu antara 1000 universiti terbaik di dunia.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin dalam satu kenyataan berkata, pencapaian itu merupakan pencapaian terbaik dan yang amat membanggakan setakat ini.

“Kejayaan bersejarah ini, yang mana telah dicapai semasa ulang tahun ke-25 UMS, adalah hasil kerja keras, dedikasi dan ketabahan semua warga universiti khususnya dalam kalangan staf akademik.

“Ini merupakan satu langkah ke hadapan untuk merealisasikan visi UMS iaitu menjadi sebuah universiti berinovatif yang bertaraf dunia,” katanya.

Menurut Prof. Datuk Dr. D Kamarudin,  kejayaan itu juga sekali gus akan memotivasi serta memberi inspirasi kepada semua warga UMS untuk terus melonjakkan kejayaan dan pencapaian universiti pada masa akan datang.

“Kita akan terus berusaha untuk membangun dan memajukan UMS, antara lain ke arah peningkatan kecemerlangan global, dengan merujuk kepada Pelan Strategik Universiti.

“Tugas ini memerlukan komitmen dan usaha berpasukan dari semua warga UMS, dan setiap sumbangan adalah penting,” ujarnya.

Untuk rekod  QS World University Rankings telah diadakan oleh Quacquarelli Symonds sejak 2004. Universiti yang tersenarai pendek dari seluruh dunia adalah dinilai berdasarkan indikator (kriteria) tertentu iaitu  Reputasi Akademik (40%), Reputasi Majlkan (10%), Nisbah Staf Akademik-Pelajar (20%), Jumlah Sitasi per Staf Akademik (20%), Bilangan Staf Akademik Antarabangsa (5%) dan  Bilangan Pelajar Antarabangsa (5%).

Pencapaian bersejarah UMS dalam QS World University Rankings ini sekali gus menjadi antara coretan manis sempena sambutan jubili perak UMS pada tahun ini. Untuk rekod UMS  ditubuhkan pada November 1994.

Pusat Pengurusan Strategik & Komunikasi Korporat

Universiti Malaysia Sabah

19 Jun 2019


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36 

Friend Links:hpl table tops
best swimming goggles