9 MEI 2024 (KHAMIS) - Seramai 30 pelajar Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL), Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) telah membantu menjayakan Festival Labuan Big Show-Hot Air Ballon sebagai sukarelawan yang telah berlangsung selama 3 hari bermula 3 hingga 5 Mei 2024.

Penyelaras Sukarelawan, Dr Noor Hassanah Husin berkata festival yang diadakan di Dataran Labuan itu menerima sambutan yang sangat menggalakkan daripada warga Labuan dengan kehadiran lebih daripada 30,000 pengunjung termasuk dari luar Labuan.

“Terima kasih kepada penganjur, Labuan Big Show kerana memberi peluang kepada pelajar-pelajar FKAL untuk mendapatkan pengalaman dan ilmu dalam meningkatkan kemahiran insani pelajar bagi menjayakan festival yang besar ini,”katanya yang juga Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) FKAL.

Katanya, festival yang bermula daripada pukul 7 pagi sehingga 11 malam itu memberi pengalaman yang amat bermakna kepada pelajar FKAL dari sudut kawalan emosi, komunikasi, bekerja dalam pasukan dan pengurusan stress terutama ketika waktu puncak yang mana mereka berhadapan dengan ribuan pengunjung.

“Oleh itu, festival ini memberi pengalaman yang amat berharga buat mereka.

“Saya yakin dan percaya pelajar FKAL juga bangga dapat memberikan sumbangan kepada komuniti WP Labuan,”katanya.

Beliau yang mewakili Dekan FKAL, Prof Madya Dr Geoffrey Harvey Tanakinjal berkata UMSKAL dan FKAL secara khususnya akan terus menyumbang idea dan bekerjasama dengan jabatan dan agensi kerajaan di WP Labuan pada masa akan datang.

Terima kasih penganjur.

Tamat.